Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Berlíně zemřelo dvanáct lidí při útoku s kamionem. V úterý bude v blízkém kostele bohoslužba

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 20. prosince 2016 0:09
V Berlíně zemřelo dvanáct lidí při útoku s kamionem. V úterý bude v blízkém kostele bohoslužba

Ilustrační foto: interiér skleněného kostela císaře Viléma v Berlíně
Autor: archiv magazínu Christnet / Jan Kirschner

Berlín - Většina českých i zahraničních médií informuje, že na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v Berlíně, v těsném sousedství známého "skleněného" kostela císaře Viléma, najel v pondělí večer do davu nákladní vůz. Na místě zemřelo děvet osob, do rána počet obětí vzrostl na dvanáct, dalších padesát lidí je zraněno, někteří vážně. Řidič najel do lidí zřejmě úmyslně, jak potvrzují očití svědci i německá policie. Policie pravděpodobného pachatele již zatkla a ve voze našla dalšího mrtvého polské národnosti. Kamion byl registrován v Polsku, s řidičem majitel neměl několik hodin spojení. Spekuluje se o možném únosu.

Pravděpodobného řidiče kamionu se podařilo chytit díky úsilí jednoho ze svědků, který muže uprchnuvšího z kabiny nákladního vozu pronásledoval dva kilometry, uvádí server Lidovky.cz. Podle Die Welt muž podezřelý z řízení kamionu přišel do Německa jako uprchlík z Pákistánu 16. února letošního roku. Podle posledních zpráv má ale policie pochybnosti, že zadržený je skutečný pachatel a během dne byl propuštěn. 

Zástupce berlinské radnice uvedl podle ČT 24, že v úterý večer od 18. hodin se v kostele císaře Viléma bude konat bohoslužba za oběti útoku. Kostel je lidově nazýván jako skleněný, protože byl za války vybombardován a původní zůstala jen věž, ke které byla přistavěna moderní skleněna dostavba. Ruina kostela se stala protiválečným pomníkem. Podle iDnes.cz se v poledne uskutečení také zvláštní bohoslužba v berlínské Katedrále svaté Hedviky Slezské, povede ji arcibiskup Heiner Koch.

 

Další útoky v Curychu a vražda ruského velvyslance v Turecku

V pondělí došlo i ke dvěma dalším zřejmě teroristickým útokům. V islámském centru v největším švýcarském městě Curychu se  střílelo. Dva z trojice napadených mužů jsou zraněni těžce. Po pachateli útoku, kterým je nejspíš 30letý muž, se intenzivně pátrá. Nedaleko od místa činu pak policie našla mrtvého člověka, i když podle ČTK není jasné, zda nález s incidentem souvisí. Ve stejný den byl v Ankaře zavražděn i ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov. Utočník ho napadl při vernisáži v muzeu.  Byl zřejmě považován za člena ochranky, protože se jednalo o policistu mimo službu. Dostal se tak až do těsné blízkosti velvyslance a zastřelil ho zezadu. Později ho policie zastřelila.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)