Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

STEM: V Boha věří 35 % lidí, o dva body více než před rokem

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. prosince 2016 13:05
STEM: V Boha věří 35 % lidí, o dva body více než před rokem

Bible v kostele (Krouna)
Autor: Daniel Bartoň / Christnet.eu

Praha - V Česku věří v Boha 35 procent lidí, proti loňskému roku se jejich počet zvýšil o dva procentní body. Do kostela chodí ale pravidelně, aspoň jednou měsíčně, jen zhruba desetina věřících. Naproti tomu o Vánocích do něj směřuje více lidí, a to i ti, kteří nevěří. Pro 39 procent občanů totiž patří návštěva kostela k vánočním zvykům. Vyplynulo to z dnes zveřejněného průzkumu agentury STEM, která poskytla jeho výsledky ČTK.

V Boha více věří ženy, starší lidé a obyvatelé Moravy. Dvě pětiny lidí uvedly, že v Boha určitě nevěří. Čtvrtina lidí v něj spíše nevěří.

V roce 1995, kdy STEM s průzkumem začínal, věřilo v Boha 39 procent dotázaných. Do roku 2012 pak jejich podíl klesal, za věřícího se před čtyřmi lety označilo 30 procent občanů. Pak začalo lidí, kteří věří v Boha, podle průzkumu přibývat.

"Podíl občanů, kteří jsou aktivními, praktikujícími věřícími, je ale mnohem nižší než podíl těch, kteří věří v Boha," uvedl STEM. Počet lidí, kteří chodí pravidelně do kostela, se v poledních letech nemění. Podle průzkumu je pravidelnými návštěvníky kostela osm procent lidí, několikrát do roka do něj chodí další desetina.

O vánočních svátcích do kostela míří vedle věřících i téměř třetina rodin těch, kteří spíše v Boha nevěří, a dokonce i těch, kteří rozhodně nejsou věřící.

STEM provedl průzkum v době od 30. listopadu do 12. prosince mezi tisícovkou lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)