Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do případu vězněného Petra Jaška se zapojila šéfka evropské diplomacie Mogherini

Ze světa / kir / toz / 22. prosince 2016 10:14
Do případu vězněného Petra Jaška se zapojila šéfka evropské diplomacie Mogherini

Petr Jašek
Autor: repro Hlas mučedníků

Praha/ Súdán - V případu křesťanského misionáře Petra Jaška, který je už více než rok vězněný v Súdánu, svitla další naděje. Do jednání o propuštění se totiž kromě české diplomacie aktivně zapojila i ta evropská. Tuto skutečnost potvrdila v odpovědi na dopis s žádostí o pomoc zaslanou lidoveckými europoslanci přímo vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Frederika Mogherini. Magazin Christnet o tom informoval europoslanec Tomáš Zdechovský.

„S velkým zájmem pozoruji situaci ohledně lidských práv v Sudánu, která nenese žádné známky zlepšení v poslední době,“ píše v odpovědi Mogherini s uvedením konkrétních pochybení místní vlády a ujišťuje, že dobře zná jak situaci Petra Jaška, tak i jeho kolegů.

„Chtěla bych vás ujistit, že velmi pozorně sledujeme vývoj soudního procesu. Evropská delegace v Khartoumu ve spolupráci s v místě přítomnou mezinárodní komunitou zajišťuje přítomnost mezinárodních organizací při všech soudních stáních. Podle advokáta Petra Jaška se v poslední době už ani nemluví o obviněních ze špionáže, což by mohlo znamenat, že se případ vyvíjí správným směrem.“

V polovině listopadu zaslali lidovečtí europoslanci Pavel Svoboda, Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský dopis šéfce evropské diplomacie Frederice Mogherini, kterou žádali o podporu v záležitosti propuštění Čecha Petra Jaška ze súdánského vězení, kde mu na základě špatné interpretace jeho humanitárních aktivit jako snahu o pokřesťanštění tamního obyvatelstva hrozil až nejvyšší trest.

Mogherini dále v dopise uvádí, že velvyslanec EU projednal případ přímo se súdánským prezidentem Bashirem. Ten případ hodnotí jako komplikovaný a tvrdí, že vláda není v pozici, kdy by mohla intervenovat a soudní proces musí proběhnout do konce.

„Až padne rozsudek, bude se hledat řešení s českou stranou. V každém případě budeme při jednáních se súdánskými partnery na všech úrovních pokračovat v upozorňování na případ pana Jaška,“ uzavírá dopis Komisařka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)