Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odsoudil odpor k reformám vatikánské byrokracie

Ze světa / vlu / ČTK / 22. prosince 2016 16:42
Papež odsoudil odpor k reformám vatikánské byrokracie

Papež František
Autor: European Union 2014 - European Parliament

Vatikán - Papež František dnes nezvykle ostře odsoudil členy římské kurie ve Vatikánu, kteří se podle něho urputně brání reformám, jež chce zavést v tamější správě. Odpor je podle něho částečně podněcován „ďáblem“, který je inspirátorem špatných záměrů. Preláti pracující pro církev, podle něj musejí podstupovat proces „permanentní očisty“, aby mohli lépe sloužit.

V dnešním předvánočním projevu k představitelům římské kurie, která je hlavním „správním orgánem“ katolické církve, František upozornil, že jeho reformní snahy nemají za cíl nějaké povrchní kosmetické úpravy, ale hluboké změny v mentalitě církevních hodnostářů: „Reforma nemá estetický účel, jako by šlo o to učinit kurii hezčí; nelze ji pojímat ani jako nějaký lifting či líčení anebo make up, a nemá být ani operací plastické chirurgie odstraňující vrásky. Drazí bratři, to čeho se církev má obávat, nejsou vrásky, nýbrž skvrny.“

Při tradičním předvánočním setkání papeže s kardinály a arcibiskupy František uvedl, že zatímco někteří nabízejí otázky v duchu dobré vůle, jiní praktikují „škodolibý odpor“. 

„Je normální, ba zdravé, když se v tomto procesu naráží na těžkosti, jež se v případě reformy mohou prezentovat různými typologiemi odporu: otevřenou rezistencí, která často vyrůstá z dobré vůle a upřímného dialogu; skrytou rezistencí, která se rodí z ustrašených či zkamenělých srdcí a živí se prázdnými slovy duchovního šelmovství těch, kteří tvrdí, že chtějí změnu, ale přejí si, aby vše zůstalo jako dříve; existuje také zlomyslná rezistence, která klíčí v pokřivených myslích a vyjevuje se, když démon vnuká špatné úmysly (nezřídka v beránčím rouchu). Tento poslední typ rezistence se skrývá za ospravedlňujícími a v mnoha případech obviňujícími slovy, která se domáhají tradic, zdání, formalit a znalostí anebo se snaží veškerou tíhu svalit na personál bez rozlišování mezi činem, činitelem a činností,“ uvedl římský biskup.

V roce 2014 odsoudil František 15 "duchovních nemocí", kterými podle něj vatikánští byrokraté trpí. Varoval je tehdy například před "terorismem pomluv", "duchovní Alzheimerovou chorobou", domýšlivostí a mocichtivostí. Papež hodnostáře rovněž přesvědčoval, aby nepodléhali pocitu vlastní důležitosti a neztráceli kritického ducha a humor.

V loňském roce pak představil "katalog ctností", které by naopak měli vykazovat. Patří k nim prý bystrost, lidskost, příkladnost, vlídnost, ohleduplnost a pokora. Podle papeže se církev musí umět zmodernizovat, aby mohla lépe odpovídat současným potřebám společnosti.

Každoroční setkání byly za předchozích pontifikátů spíše zdvořilostním setkáním při kterém se vyměnovali pozdravy a přání před Vánocemi. Papež František ho již druhý rok využil ke kritice a povzbuzení při reformách kurie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)