Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V malostranském kostele si připomněli oběti útoku v Berlíně

Domácí zpravodajství / kir / ČTK/red. / 4. ledna 2017 22:49
V malostranském kostele si připomněli oběti útoku v Berlíně

Ilustrační foto
Autor: Dlouhacesta.cz / Milan Svoboda

Praha - Čtyři desítky lidí si dnes v kostele svatého Karla Boromejského v Praze na Malé Straně připomněly oběti prosincového teroristického útoku v Berlíně, mezi nimiž byla i jedna Češka. Na smuteční mši vedené v češtině a němčině vyjádřili lítost nad smrtí 12 lidí, soucit s pozůstalými i naději, že se lidé ve světě v budoucnu budou zasazovat o mír a odmítnou násilí.

Na úvod bohoslužby, které se účastnila i vedoucí německé ambasády v Praze chargé d'affaires Christiana Markertová, zaznělo odsouzení atentátu i smutek nad tím, kolik si vyžádal mrtvých a zraněných. Kněz, který bohoslužbu vedl, uvedl, že není způsob, jak mrtvé vrátit k životu, jejich připomínáním je však možné volat po zastavení násilí.

Během liturgie zazněla i slova z poselství papeže Františka, který u příležitosti světového dne míru letos na Nový rok vyzýval k překonání touhy po pomstě a ke snaze dosáhnout světa bez násilí. V poselství také odsoudil násilné činy páchané ve jménu víry a označil je za urážku božího jména.

Vzpomínkovou bohoslužbu uzavřela česky a německy zpívaná koleda Tichá noc, která patří mezi nejznámější světové vánoční písně.

Terorista najel 19. prosince v Berlíně do stánků na vánočním trhu nedaleko železniční stanice Zoo. Usmrtil 12 lidí a pět desítek dalších zranil. Za strůjce útoku je považován Tunisan Anis Amri, kterého 23. prosince zastřelili policisté nedaleko severoitalského Milána.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)