Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čeští muslimové vyzývají ke společnému postupu proti terorismu

Domácí zpravodajství / kir / ČTK/red. / 4. ledna 2017 23:03
Čeští muslimové vyzývají ke společnému postupu proti terorismu

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Praha -

Terorismus je zlo, proti kterému se musí spojit všichni bez ohledu na svou víru. Na kongresu Společně proti terorismu k tomu dnes vyzval bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka. Zároveň varoval před uplatňováním kolektivní viny za teroristické útoky vůči všem muslimům.

"Terorismus ohrožuje nás všechny, včetně desítek milionů muslimů, kteří žijí v Evropě," řekl Sáňka. Odsoudil také činnost teroristické skupiny Islámský stát. "Jestli IS někomu slouží, tak to nejsou muslimové," řekl. Teroristická skupina podle něj zabíjí především muslimy a ničí muslimské památky v Sýrii a v Iráku.

Lidé, kteří se dopouštějí atentátů a páchají je ve jménu islámu, jsou podle Sáňky v otázce víry analfabeti a nelze podle nich soudit všechny muslimy. Přispělo by to podle něj k obnovení principu kolektivní viny, který ve 20. století vedl k vyvražďování celých skupin obyvatelstva.

Orientalista Petr Pelikán upozornil na to, že islám se jako o základní prameny opírá o Korán a Sunnu, v nichž lze najít mnoho činů, které se dnešním pohledem hodnotí jako násilí a terorismus. "Je otázka, zda můžeme na jedné straně poměřovat našimi dnešními evropskými měřítky něco, co se stalo před téměř půldruhým tisíciletím za zcela jiných společenských poměrů a ve zcela jiné oblasti, než ve které žijeme. A na druhé straně, jestli muslimové se musejí stále vracet pouze k těmto dvěma pramenům," řekl Pelikán.

Uvedl také, že u jednotlivých násilných činů je třeba posoudit, jaké byly motivace pachatelů. V některých případech totiž podle něj nelze vyloučit to, že se někdo chce pomstít za smrt svých příbuzných, kteří přišli o život jako civilní oběti při útoku bezpilotního letounu na teroristické cíle. Pelikán nicméně podotkl, že pokud někdo útočí na západní společnost, protože nesouhlasí s jejími hodnotami, pak by v ní neměl žít a měl by se přestěhovat do míst, jejichž společenské uspořádání odpovídá jeho představám.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)