Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tři králové neexistovali, přesto vyrazí do ulic s velbloudy i ve speciální tramvaji

Domácí zpravodajství / kir / ČTK/red. / 6. ledna 2017 10:06
Tři králové neexistovali, přesto vyrazí do ulic s velbloudy i ve speciální tramvaji

ilustrační foto: tříkrálový průvod na velbloudech
Autor: facebook.com/trikralovasbirka / Arcidiecézní charita Praha

Praha -
Průvody s velbloudy, koncerty nebo i jízdy speciální tramvaje budou provázet dnešní svátek Tří králů. Tradičně budou ulicemi procházet trojice v kostýmech králů Kašpara, Melichara a Baltazara a žehnat domácnostem. Tříkrálový svátek je také spojen se sbírkami na potřebné, posedmnácté se koná celorepubliková sbírka neziskové organizace Charita ČR, která začala již 1. ledna.

Centrem Prahy dnes odpoledne projde průvod v čele se třemi králi na velbloudech. Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka pak králům požehná a také zazní Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Ve středu města se koná i tříkrálová plavba otužilců Vltavou.

Průvod s velbloudy mohou vidět také obyvatelé Příbrami, v Chomutově zase pojedou králové na koních. V Olomouci se Kašpar, Melichar a Baltazar pokloní živému betlému a například Plzeň připravila speciální tramvaj, v níž budou vystupovat muzikanti.

Tradičně je svátek Tří králů spojen s charitativními sbírkami. Již posedmnácté pořádá v celé republice Tříkrálovou sbírku Charita ČR, a to od 1. do 15. ledna. Výtěžek je určen na pomoc těm, kteří si sami pomoci nedokážou kvůli stáří, nemoci, handicapu či nepříznivé sociální situaci.

Šestý leden připomíná návštěvu trojice mudrců, podle pozdější tradice králů, v Betlémě krátce po narození Ježíše Krista.  V Novém zákoně ale není zmínka o počtu nebo jménech králů. Jsou označováni jako mudrci. Poprvé hovoří o třech mázích Origenes, nejspíše na základě toho, že se řídí počtem tří darů: zlata, kadidla a myrhy, zatímco titulaturu "králové" lze doložit až v 6. století. Jména Kašpar, Melichar a Baltazar se prvně vyskytují v 9. století.

V církevním kalendáři je tento den uveden jako slavnost Zjevení Páně, která připomíná i Ježíšův křest a zázrak, při němž proměnil vodu ve víno. Nápisy "K+M+B+" s letopočtem, které tradičně trojice v kostýmech králů píšou 6. ledna požehnanou křídou nad dveře domů, nepředstavuje počáteční písmena jmen tří králů. Jsou zkratkou latinského nápisu "Christus mansionem benedicat", v češtině "Kristus ať požehná tomuto domu".

Související články publikované v magazínu Christnet:

Koho přivedla hvězda do Betléma?

Bůh je jiný, překvapuje

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)