Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Súdánský soud vyslechl obhajobu vězněného Čecha Petra Jaška

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. ledna 2017 12:14
Súdánský soud vyslechl obhajobu vězněného Čecha Petra Jaška

Petr Jašek
Autor: repro Hlas mučedníků

Chartúm/Praha/Brusel - Soud v súdánské metropoli Chartúmu tento týden vyslechl obhajobu českého občana Petra Jaška, který v této africké zemi čelí obvinění z protistátní činnosti a dalších zločinů. Přizvaní svědci uvedli, že Jašek pouze předal šek na léčbu zraněného studenta Alího Umara a nesnažil se financovat rebelská hnutí, jak tvrdí obžaloba. Konečný verdikt by měl padnout 23. ledna. ČTK o tom dnes informovala mluvčí europoslance Tomáše Zdechovského, který se v případu angažuje.

Jašek byl v Súdánu zadržen v roce 2015, podle české diplomacie byl na misionářské výpravě a jeho cílem bylo pomáhat místním křesťanům. Súdánské úřady proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také činnost proti státu.

Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Podle tohoto zdroje policie u Jaška na chartúmském letišti našla stvrzenku o předání 5000 dolarů na léčebné výdaje pro popáleného studenta. Český občan byl okamžitě zatčen.

Za Jaška se v říjnu postavil společnou rezolucí Evropský parlament. V prosinci sledovali soudní stání s Jaškem v Chartúmu i zástupci ambasády Evropské unie. "Neziskové organizace i diplomaté působící v Súdánu potvrzují pozitivní dopad obrovského mezinárodního zájmu o spravedlivý proces v případu Petra Jaška a jeho tří spoluvězňů. Jednoho z obviněných už dokonce pro nedostatek důkazů propustili, a to vnímáme jako pozitivní signál," uvedl europoslanec Zdechovský, který je v dlouhodobém úzkém kontaktu jak s mezinárodními organizacemi, tak s mnoha zahraničními diplomaty.

"Výsledek je stále nejistý, ale pevně věřím, že vše nakonec dobře dopadne a Petr Jašek se brzy vrátí do České republiky," dodal Zdechovský.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)