Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle kardinála Müllera veřejný dopis čtyř kardinálů vytváří na papeže zbytečný nátlak

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 12. ledna 2017 23:25
Podle kardinála Müllera veřejný dopis čtyř kardinálů vytváří na papeže zbytečný nátlak

Kardinál Müller v rozhovoru pro italskou televizní stanici Tgcom24 8. ledna 2017
Autor: Tgcom24

Vatikán - Katolická církev je daleko od situace, kdyby bylo nutné dělat „bratrské korekce“ papeže v souvislosti  s dokumentem o rodině nazvaném Amoris Laetitia (Radost lásky), v rozhovoru pro italskou televizi Tgcom24 to řekl prefekt Kongregace pro nauku víry kardinál Gerhard Ludwig Müller.

Müller v nedělním rozhovoru reagoval na iniciativu čtyř kardinálů Brandmüllera, Burka, Caffarra a Meisnera, kteří v září požádali dopisem papeže Františka, aby vyjasnil několik částí Amoris Laetitia. Autoři původně soukromého dopisu se ho 14. listopadu rozhodli zveřejnit. Americký kardinál Raymond Burke později doplnil, že pokud papež neodpoví zváží iniciování tzv. formální korekce. Podle jiného iniciátora dopisu Brandmüllera by se takové krok nejdříve uskutečnil při soukromém setkání.

Müller v rozhovoru uvedl, že kardinálové zveřejněním textu vytvořili na papeže zbytečný nátlak: „Každý, zvláště kardinálové římskokatolické církve mají právo napsat dopis papeži. Nicméně udivilo mě, že byl zveřejněn ve snaze donutit papeže říci ‚ano‘ nebo ‚ne‘. To se mi nelíbí.“ a pokračoval: „Mluvit o těchto věcech na veřejnosti poškozuje církev.“

Strážce katolické nauky nevidí v dokumentu protiklady: „Amoris Laetitia je v nauce velmi jasný a můžeme ji číst v celé Ježíšově nauce o manželství, v nauce církve v její 2000 leté historii.“ Podle Müllera v této chvíli korekce papeže není možná z toho důvodu, že „zde není žádné riziko ohrožení víry“.

Německý teolog a bývalý řezenský biskup Gerhard Ludwig Müller je prefektem Kongregace pro nauku víry od 2. července 2012, kdy jej jmenoval papež Benedikt XVI.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)