Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman pozval papeže, aby v červnu navštívil Lidice

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 13. ledna 2017 18:18
Zeman pozval papeže, aby v červnu navštívil Lidice

Prezident Miloš Zeman
Autor: ČTK

Praha - Prezident Miloš Zeman pozval papeže Františka, aby navštívil Českou republiku letos v červnu při připomínce 75 let od vypálení Lidic. Pražský hrad zveřejnil dopis, který Zeman papežovi poslal v úterý, na svém webu.

"Letos si připomeneme 75. výročí tragické události, která dodnes vzbuzuje v našich srdcích smutek a bolest ze smrtí a utrpení nevinných, ale také odpor ke zvůli, krutosti a nemilosrdnosti," napsal Zeman Františkovi. V dopise dále vylíčil lidickou tragédii i její symbolický význam pro země, které jsou v současné době postiženy válkou. Připomněl například lidického faráře Josefa Štemberku, který zůstal i za cenu své smrti se svými farníky.

"Vaše Svatosti, pro občany mé vlasti by to byla nesmírná čest, kdyby se Vám podařilo najít ve Vašem náročném programu čas ke státní návštěvě České republiky u příležitosti tohoto smutného výročí vyhlazení Lidic začátkem června 2017," poznamenal Zeman.

V dopise dále uvedl, že v říjnu 2012 navštívil lidický památník jako první německý prezident v historii Joachim Gauck, což Zeman označil za gesto usmíření. Dodal, že Česká republika již v sousedství nemá nepřátele, ale partnery. "Domnívám se, že by se proto Lidice mohly stát nejen místem, na němž velmi silně zasáhlo zlo, ale také místem připomínajícím sílu odpuštění, usmíření a naděje," uvedl.

S papežem se prezident setkal v dubnu 2015. Po přijetí ve Vatikánu Zeman řekl, že František přijal pozvání k návštěvě České republiky a Velehradu "v blízké budoucnosti". Prezident tehdy uvedl, že návštěva by se měla uskutečnit dříve, než tehdejší šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nastoupí jako velvyslanec ve Vatikánu. Forejt ale v prosinci rezignoval na funkci šéfa hradního protokolu z osobních a zdravotních důvodů. Ve stejné době se objevilo kompromitující video, na kterém je Forejt údajně zachycen. Zda bude Vatikán s Forejtovým nástupem na velvyslanecký post po této záležitosti souhlasit, není jasné. Zeman slíbil, že bude splnění Forejtova snu podporovat.

Své pozvání Zeman papeži zopakoval loni v září prostřednictvím šéfa vatikánské diplomacie kardinála Pietra Parolina, se kterým se setkal na Valném shromáždění OSN v New Yorku, i v prosinci, když papeži poslal blahopřejný telegram k 80. narozeninám.

Zatím posledním papežem, který Česko navštívil, byl Františkův předchůdce Benedikt XVI. Přijel v září 2009 a sloužil mše pod širým nebem v Brně a ve Staré Boleslavi, ve středočeském městě uctil památku svatého Václava. Před Benediktem XVI. byl v Česku v roce 1997 papež Jan Pavel II.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)