Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Palestinec Abbás se sešel s papežem. Kritizoval záměr přemístit americkou ambasádu do Jeruzaléma

Ze světa / kir / ČTK / 16. ledna 2017 0:42
Palestinec Abbás se sešel s papežem. Kritizoval záměr přemístit americkou ambasádu do Jeruzaléma

Palestinský prezident Mahmúd Abbas
Autor: Wikipedia.org / Lawrence Jackson / Wikimedia Commons

Vatikán - Jestliže nastupující americký prezident Donald Trump uskuteční svůj záměr a přemístí americkou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, ublíží to mírovému procesu. Po schůzce s papežem Františkem to v sobotu řekl předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Palestinský vůdce zároveň ve Vatikánu otevřel novou ambasádu své země.

"Čekáme, co se bude dít. Pokud k tomu (přesunutí ambasády) dojde, míru to nepomůže. Doufáme, že se to nestane," řekl Abbás novinářům. Tématem jeho schůzky s hlavou katolické církve byla právě situace na Blízkém východě.

Trump hovořil o přesunutí amerického velvyslanectví už během předvolební kampaně.

Otevření nové ambasády ve Vatikánu je podle Abbáse "znamením, že papež má rád Palestince a podporuje mír". Vatikán ve svém prohlášení vyzval ke znovuzahájení přímých jednání mezi Izraelci a Palestinci, která "by přinesla ukončení násilí způsobujícího nepřijatelné utrpení civilní populaci a nalezení spravedlivého a trvalého řešení."

Jak Abbás uvedl v rozhovoru s francouzským deníkem Le Figaro, Trumpovi již napsal a varoval ho před přesunem ambasády. "Nejenže by tak Spojené státy ztratily svou legitimní úlohu v řešení konfliktu, zároveň by to potopilo šanci na dvoustátní řešení," řekl palestinský vůdce.

Postavení Jeruzaléma je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Naprostá většina zemí včetně České republiky a Spojených států má kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma svá velvyslanectví v Tel Avivu.

Izrael, který Trumpův záměr podporuje, za války v roce 1967 obsadil východní Jeruzalém a později jej v rozporu s mezinárodním právem připojil ke zbytku Jeruzaléma a celé město označil za svou nedělitelnou metropoli. Spojené státy stejně jako většina zemí světa anexi východní časti neuznávají.

Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu.

Jak poznamenala agentura AP, Abbásova návštěva papeže je součástí jeho snahy získat si mezinárodní podporu před nedělním blízkovýchodním summitem, který pořádá Francie. Konference se zúčastní ministři zahraničí více než sedmi desítek zemí s cílem obnovit skomírající izraelsko-palestinský mírový proces. Izrael již dříve oznámil, že se akce nezúčastní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)