Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čína chce tvrdě zakročit proti náboženským skupinám, které neschválí vláda

Ze světa / vlu / ČTK / 26. ledna 2017 1:32
Čína chce tvrdě zakročit proti náboženským skupinám, které neschválí vláda

Ilustrační foto: čínská vlajka
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Peking - Čína se rozhodla zpřísnit zákony, které se týkají činnosti skupin, jež úřady považují za „sekty“. Za snahu obrátit na víru děti či vládní úředníky a za pokusy spojit se se zahraničními skupinami tak budou členům takových náboženských hnutí hrozit vyšší tresty. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Každou náboženskou skupinu v Číně musí schválit oficiálně ateistická vládnoucí komunistická strana, která však netoleruje žádné oslabování své moci.

Úřady v posledních letech zesílily tlak na neoficiální náboženská hnutí, od brutálních zákroků bezpečnostních složek na demonstracích až po popravy jejich vůdců.

Čínský nejvyšší soud dnes upřesnil sedm činností, za které budou členové neoficiálních náboženských hnutí dostávat velmi vysoké tresty. Ty jim budou hrozit především za snahu konvertovat děti a vládní úředníky, ale také za vystupování jménem náboženské skupiny na veřejnosti. Mírný či žádný trest pak mohou dostat členové, kteří nad svým počínáním vyjádří lítost a z náboženské skupiny odejdou, a také ti, kteří v ní byli proti své vůli.

Vládnoucí komunistická strana dlouhodobě odmítá kritiku západních vlád a organizací hájících lidská práva, které tvrdí, že Čína omezuje svobodu vyznání. Podle ní je jen důležité, aby lidé praktikovali náboženství v souladu s čínskými zákony. Ve skutečnosti Čínská vláda využívá zákony především k tomu, aby potlačila náboženské skupiny, které se snaží být na státu nezávislé, včetně křesťanů.

V září byli zatčeni členové skupiny Men-tchu-chuej, známé rovněž jako sekta apoštolů. Obviněni byli z podílu na zabití, provozování sekty a nezákonného vybírání peněz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)