Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Žalobu muslimské studentky na školu kvůli hidžábu soud zamítl

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 27. ledna 2017 10:39
Žalobu muslimské studentky na školu kvůli hidžábu soud zamítl

Ilustrační foto - Irácká dívka s hidžábem
Autor: Wikipedia.org / Christiaan Briggs / Wikimedia Commons

Praha - Soud dnes zamítl požadavek somálské dívky, která se domáhala omluvy a 60.000 korun od pražské Střední zdravotnické školy kvůli údajnému zákazu nosit při vyučování muslimský šátek hidžáb. Žalobkyně tvrdila, že ji instituce nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání. Podle soudkyně však dívka diskriminaci neprokázala, především však vůbec nesplnila předpoklady pro to, aby se stala studentkou. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

"Soud dospěl k závěru, že žalobkyně se nestala studentkou školy, a to z důvodu, který byl na její straně, neboť nesplnila zákonnou podmínku pro zahájení studia dle školského zákona, tedy předložení dokladu o pobytu ke dni zahájení školního roku," konstatovala soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Daniela Čejková ve zcela zaplněné jednací síni, kam dorazily především desítky odpůrců islámu a také řada studentek z žalované školy.

Ayan Jamaal Ahmednuurová podle soudu nepředložila žádné důkazy o tom, že by doklad o pobytu škole předala. Soudkyně v tomto směru uvěřila ředitelce a sekretářce školy, které uvedly opak.

Dívka tvrdí, že školu opustila poté, co ji ředitelka při zahájení školního roku v září 2013 vyzvala, aby si sundala hidžáb. Původně prý přitom byly domluvené na tom, že šátek bude odkládat pouze při ošetřovatelské praxi. Ředitelka údajně nepřistoupila ani na alternativu, že by dívka měla při vyučování zahalený pouze krk. "Žádné z těchto tvrzení prokázáno nebylo. (...) Lze nanejvýš učinit závěr, že ředitelka školy se mohla dne 2. 9. 2013 v přítomnosti žalobkyně pozastavit nad tím, že má na hlavě hidžáb, či vyjádřit nad tím určitou nelibost, a mohla též poukázat na příslušná ustanovení školního řádu," řekla soudkyně.

Řád Střední zdravotnické školy zakazuje nošení pokrývek hlavy. "Z toho, že ředitelka žalované připomněla ustanovení školního řádu, však nelze podle názoru soudu v žádném případě vyvodit diskriminační postup žalované," poznamenala Čejková.

Ahmednuurová podle ní sama projevila vůli nezahájit studium, když po pohovoru s ředitelkou odešla a vrátila se s formulářem o zanechání studia, do nějž jako důvod svého rozhodnutí vyplnila zákaz nošení hidžábu. "Nedala žalované (škole) prostor k dalšímu jednání, které by mohlo vést ke smírnému řešení, tedy nošení hidžábu v prostorách školy. Nebylo povinností školy, aby žalobkyni sama nabízela nějaké smírné řešení," uzavřela soudkyně.

Škola kauzu označuje za absurdní. "Hysterii" kolem případu prý rozpoutala až zpráva ombudsmanky Anny Šabatové, podle níž ústav dívku nepřímo diskriminoval. Soud dnes podotkl, že závěry veřejné ochránkyně práv není vázán, protože se řídí jinými pravidly než ona - konkrétně občanským soudním řádem.

"Respektuji rozhodnutí soudu. Jak zatím vyplynulo z ústního odůvodnění, soud se nezabýval souladem školního řádu s českým právem v otázce nošení šátku. Rozhodnutí je nepravomocné, a konečné hodnocení tedy předčasné," napsala ČTK Šabatová. Rozhodnutí soudu nyní podrobněji komentovat nechce.

Ústav trvá na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu, a to mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství. Právnička studentky dříve upozorňovala na to, že projev víry lze omezit jen zákonem, nikoliv podzákonnými předpisy včetně školního řádu. Při vyhlášení verdiktu dívku zastupoval exministr vnitra Jan Ruml. "Počkáme na písemné vyhotovení rozsudku včetně odůvodnění, a pak se naše kancelář rozhodne, jakým způsobem bude postupovat dál," řekl novinářům. Odůvodnění rozsudku nechtěl komentovat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)