Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prostějov změnil názor na petici proti úpravě židovského hřbitova

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK / 27. ledna 2017 10:42
Prostějov změnil názor na petici proti úpravě židovského hřbitova

Náhrobek ze zničeného hřbitova použitý do dláždění
Autor: wikipedia.org / Salus / Wikipedia Commons

Prostějov - Prostějovští radní změnili názor na petici, jejíž organizátoři brojí proti pietní úpravě prostoru bývalého židovského hřbitova. Zatímco na začátku roku s peticí souhlasili a doporučili zastupitelstvu její schválení, tak nyní podpisové archy s více než třemi tisíci podpisy pouze vzali na vědomí. Organizátoři petice totiž podle radních použili obrázek starého a neplatného návrhu na obehnání prostoru plotem. Židovský hřbitov, na jehož místě je park a škola, připomíná pouze pomník. O rehabilitaci hřbitova usiluje americká dobročinná nadace Kolel Damesek Eliezer, se kterou budou radní jednat.

"Bohužel ti, co petici organizovali, chodili s papírem, na kterém byl použit jeden z návrhů, který byl už neaktuální a dávno jsme ho odmítli. Mohlo proto dojít k tomu, že někteří občané, kteří petici podepsali, byli tady tímto pomýleni," řekla dnes novinářům primátorka Alena Rašková (ČSSD). Na začátku roku radní petici podpořili. "Domluvili jsme se, že budeme zastupitelstvu doporučovat, aby se petici vyhovělo. Jinak řečeno souhlasíme s peticí," prohlásila tehdy Rašková. Názor podle primátorky radní změnili kvůli použití starého návrhu úpravy místa.

Organizátoři petice na internetových stránkách uvedli, že vizualizace byla stažena z webu radnice. "Lidé podepisovali text, nikoliv obrázek. V petici žádný obrázek není," upozornili. Svůj nesouhlas s pietní úpravou místa zdůvodnili snahou zachovat park a volný přístup ke škole. Vizualizace, kterou použili, pochází podle náměstka primátorky Jiřího Pospíšila (PéVéčko) z roku 2012. Na obrázku je znázorněna plocha obehnaná zdí a osázená náhrobky. "Byl to návrh, který jsme smetli se stolu," upozornil Pospíšil. Návrh tehdy podle Raškové předložili "nějací představitelé židovské organizace".

Mluvčí dobročinné organizace Tomáš Jelínek dnes ČTK řekl, že vizualizace z roku 2012 nepochází od nadace ani Federace židovských obcí v ČR. "Tato vizualizace je plná technických a historických nesmyslů. Například hroby jsou vyznačeny v místech, kde nikdy nebyly, a k hlavnímu vstupu do školy se nedostanou děti, natož hasičský vůz," upozornil.

Kolel Damesek Eliezer nyní usiluje o rehabilitaci hřbitova, na jehož místě leží ostatky 1924 židovských občanů Prostějova. Návrh zveřejněný americkou nadací počítá s výrazně menším zásahem do prostoru parku. Radní budou se zástupci židovské obce i nadace jednat příští týden.

Někdejší židovský hřbitov v Prostějově zařadilo ministerstvo kultury přes nesouhlas radnice na seznam kulturních památek loni. Letos pak prohlásilo za kulturní památku i 12 historických náhrobků. Náhrobní kameny s židovskými nápisy si za německé okupace rozebrali lidé z okolních vesnic. Použili je například při dláždění dvorků. Některé se podařilo najít.

Židovský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1801 a v roce 1943 na popud německého starosty zrušen. V Prostějově žila do 19. století významná židovská komunita. Jsou tam pochováni například předci filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)