Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František nechce být na vatikánských euromincích

Ze světa / juml / ČTK / 28. ledna 2017 9:40
Papež František nechce být na vatikánských euromincích

Ilustrační obrázek
Autor: pixbay.com

Vatikán - Papež František si nepřeje, aby vatikánské euromince nadále zdobil jeho obličej. Rozhodl proto, že při ražbě nových vatikánských eur a centů bude na straně, která zobrazuje motivy z jednotlivých zemí platících evropskou měnou, znázorněn papežský znak, informovala agentura APA.

Podle vatikánského úřadu pro filatelii a numizmatiku rozhodnutí, že mince v hodnotě od jednoho centu do dvou eur napříště nebude zdobit Františkův obličej, přijal Vatikán na výslovnou žádost samotného pontifika.

František byl od roku 2014 zobrazen na mincích ve třech různých verzích. Své portréty měli na euromincích také papež Jan Pavel II. a Benedikt XVI. V období sedisvakance po smrti Jana Pavla II. v roce 2005, tedy v době, kdy papežský úřad nebyl obsazen, Vatikán vyrazil také 60.000 kusů mincí s emblémem papežské kanceláře.

Vatikán není členem Evropské unie, na jeho území se ale platí eurem a může razit vlastní mince. Dohoda s Bruselem z roku 2010 stanovila jejich celkovou hodnotu na 2,3 milionu eur (62 milionů Kč). Tuto částku doplňuje ještě obnos, který se pravidelně nově počítá. Vatikánské mince jsou velmi žádané mezi sběrateli.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)