Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Súdán poslal Petra Jaška na 20 let do vězení

Ze světa / vlu / ČTK/red / 29. ledna 2017 16:59
Súdán poslal Petra Jaška na 20 let do vězení

Petr Jašek
Autor: repro Hlas mučedníků

Chartúm/Praha - Súdánský soud dnes poslal na 20 let do vězení českého občana Petra Jaška. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby, včetně špionáže, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí ČR. Česká diplomacie je rozsudkem znepokojena a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje za "absolutní prioritu" zajistit Jaškovo propuštění a jeho návrat do Česka.

Petr Jašek je vězněn v Súdánu více než rok. Soudní proces s ním a třemi Súdánci  začal 21. srpna loňského roku. Do země jel na platná turistická víza a účelem jeho cesty bylo odevzdání finančního daru na léčbu studenta Aliho Omera, který utrpěl těžké popáleniny během demonstrace na univerzitě v roce 2013. O jeho osudu se Petr Jašek dozvěděl měsíc před cestou na mezinárodní konferenci.

Souzeni byli také tři Súdánci, dva z nich jsou reverendi, třetí je student. Jeden z reverendů byl ale v průběhu procesu propuštěn. Obvinění jsou zjevně vykonstruovaná. 12. prosince vystoupil na jednom z mnoha soudních stání také postižený student Ali Omer, který potvrdil, že účelem Jaškovy návštěvy byla humanitární pomoc.

Podle české diplomacie je Jaškovo odsouzení neodůvodněné. Do Súdánu pojede v nejbližší době jednat náměstek ministra zahraničí. "Bude-li to potřeba, pojede do Súdánu jednat přímo sám ministr Lubomír Zaorálek, pro kterého je propuštění Petra Jaška ze súdánského vězení a jeho návrat do České republiky absolutní prioritou," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Česká diplomacie podle Lagronové začala ihned po vynesení rozsudku jednat se súdánskou stranou o tom, jak co nejrychleji docílit propuštění Jaška. Podrobnosti o cestě Zaorálka nebo jeho náměstka do Súdánu ministerstvo hodlá zveřejnit v příštích dnech, až bude mít o případu víc informací.

Jaška v Chartúmu navštívil zástupce ministerstva zahraničí, uvedla Lagronová. Odsouzený Čech je podle něj "v relativně dobré fyzické i psychické kondici" a věří, že se brzy vrátí ke své rodině.

V několika zemích, včetně České republiky, proběhla podpisová akce, žádající propuštění obviněných, aktuálně je na petici bezmála 400 000 podpisů. Petr Jašek a tři Súdánci byli také zmíněni v rezoluci Evropského parlamentu ze 6. října loňského roku. Jejich případ sledují různé organizace, jako Amnesty International, Human Rights Watch, World Watch Monitor či Internationale Geselschaft für Menschenrechte. Propuštění těchto vězňů svědomí žádá řada českých i evropských politiků, o případ se zajímá i šéfka evropské diplomacie Federica Mogherini, jak to potvrdila ve své odpovědi na dopis europoslanců Zdechovského, Svobody a Šojdrové (KDU-ČSL), kteří ji kvůli Jaškovu uvěznění oslovili.

Petr Jašek byl ředitelem nemocnice v Počátkách, později začal spolupracovat s organizací Hlas mučedníků. S manželkou Vandou mají dvě dospělé děti.

Petice za propuštění Petra Jaška:

http://www.citizengo.org/sk/pr/38431-zachranme_Petra_Jaska?m=5&tcid=29065705

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)