Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Barokní chrám v Litomyšli dostane tři nové zvony

Kraje: Pardubický / juml / ČTK / 2. února 2017 10:00
Barokní chrám v Litomyšli dostane tři nové zvony

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative commons

Litomyšl - Na velikonoční neděli 16. dubna budou v kostele Nalezení svatého kříže v Litomyšli vysvěceny tři nové zvony. Byly pořízeny zčásti z veřejné sbírky zahájené v únoru 2014, letos 20. února skončí. Novinářům to řekl starosta Litomyšle Radomil Kašpar (KDU-ČSL).

"Máme příslib od firmy, která bude zvony instalovat, že na konci bohoslužby už budou znít," uvedl Kašpar. V současnosti ve městě žádné zvony z technických důvodů nebijí, i když tři jsou v kostele Povýšení svatého kříže.

Na zvony svatý Václav, Panna Marie a svatý Josef se veřejné sbírce vybralo zatím 516.000 korun, jejich pořízení vyjde asi na 1,5 milionu korun. Jeden ze zvonů zaplatil sponzor, zbytek peněz poskytla radnice.

Dva zvony, svatý Václav a Panna Marie, již v Litomyšli jsou, vyrobila je zvonařská dílna Tomášková-Dytrychová z Brodku u Přerova. Všechny mají unikátní zdobení povrchu, jehož autorem je brněnský výtvarník Václav Kočí, který pracuje se speciálním typem písma. Každý ze zvonů má na povrchu zakódovanou modlitbu příslušnému světci.

O zvony Litomyšl přišla za druhé světové války, byly zrekvírovány a zničeny v roce 1942. Největší Václav vážil 773,2 kilogramu a dozníval 135 sekund. Prostřední zvon Panna Maria byl těžký 453,2 kilogramu a zněl 100 sekund. Svatý Josef s váhou 303,7 kilogramu byl slyšet 90 sekund. Nové kusy jsou pojmenované po svých předchůdcích. Výroba Panny Marie stála 256.000 korun, svatý Václav téměř půl milionu korun, svatý Josef vyjde na 220.000 korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)