Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Spor o úpravu židovského hřbitova pomůže vyřešit expremiér Špidla

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 3. února 2017 16:58
Spor o úpravu židovského hřbitova pomůže vyřešit expremiér Špidla

Náhrobek ze zničeného hřbitova použitý do dláždění
Autor: wikipedia.org / Salus / Wikipedia Commons

Prostějov - Vleklý spor o způsob pietní úpravy prostoru bývalého židovského hřbitova v Prostějově, na kterém se stále nemůže dohodnout radnice s židovskými organizacemi, se obě strany pokusí vyřešit s pomocí expremiéra Vladimíra Špidly (ČSSD). Bývalý předseda vlády a evropský komisař s rolí mediátora souhlasí, řekla dnes novinářům po jednání se zástupci Federace židovských obcí ČR a nadace Kolel Damesek Eliezer primátorka Alena Rašková (ČSSD).

"Bylo dohodnuto, že starý židovský hřbitov jako kulturní památka bude řešen v celé své ploše. Jelikož mezi oběma stranami není ve věci architektonického zadání shodný názor, obě strany se dohodly, že povedou další jednání za mediace Vladimíra Špidly," uvedla Rašková.

Při hledání vhodného mediátora podle Raškové padla volba na Špidlu kvůli tomu, že nemá vazby na Prostějov a je to výrazná osobnost. "Problém rehabilitace starého židovského hřbitova se rozvířil mimo Prostějov do celé republiky, takže toto byl návrh, který mi připadl jako velmi rozumný," podotkla Rašková, podle které Špidla je přijatelný pro obě strany a "bude výborným mediátorem".

Podle předsedy Federace židovských obcí ČR Petra Papouška panuje shoda na tom, že upraven má být celý prostor bývalého židovského hřbitova, na jehož místě je nyní park a škola. "Jsme připraveni na to, aby Vladimír Špidla vedl jednání a došli jsme k nějakému řešení, které bude vyhovovat oběma stranám. Jsou tam určité sporné body, na kterých jsme se v tuto chvíli neshodli," řekl.

Radnice chce, aby prostorem bývalého židovského hřbitova dál vedly průchozí cesty ke škole. "Představitelé židovské strany mají představu, aby prostor byl v podstatě uzavřen a byl tam vstup jednou brankou," upozornila Rašková. Lidé by kvůli tomu museli plochu obcházet. "Tady jsme se neshodli, takže abychom postoupili dál, tak jsme zvolili formu mediátora, který tyto neshody nějakým způsobem snad srovná," uvedla.

Nadace Kolel Damesek Eliezer už delší dobu usiluje o rehabilitaci hřbitova, na jehož místě leží ostatky 1924 židovských občanů Prostějova. Někdejší židovský hřbitov ministerstvo kultury přes nesouhlas radnice, která se obávala komplikací například při opravě inženýrských sítí pod těmito pozemky, zařadilo na seznam kulturních památek loni. Letos prohlásilo za kulturní památku i 12 historických náhrobků. Náhrobní kameny s židovskými nápisy si za německé okupace rozebrali lidé z okolních vesnic. Použili je například při dláždění dvorků. Některé se podařilo najít.

Židovský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1801 a v roce 1943 na popud německého starosty zrušen. Nyní jej připomíná pouze pomník. V Prostějově žila do 19. století významná židovská komunita. Jsou tam pochováni například předkové filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)