Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Neschválená smlouva s Vatikánem není podle vatikánského "ministra zahraničí" překážkou

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 12. února 2017 22:50
Neschválená smlouva s Vatikánem není podle vatikánského

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Praha - Dosud neschválená česko-vatikánská smlouva není podle vatikánského tajemníka pro vztahy se státy ("ministra zahraničí"  papežského státu) arcibiskupa Paula Richarda Gallaghera problémem pro bilaterální vztahy. Současná podoba vzájemné komunikace Svatému stolci vyhovuje a považuje za užitečné vést dialog o vzájemné spolupráci v oblastech obsažených v bilaterální smlouvě. Gallagher to uvedl v pátek v Praze při setkání s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), sdělila ČTK jeho mluvčí Simona Cigánková.

Gallaghera přijal také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který s ním mluvil o humanitární pomoci Sýrii, situaci křesťanů na Blízkém východě, migraci, nárůstu extremismu v Evropě nebo náboženské svobodě ve světě. Zaorálek podle webu úřadu informoval svého partnera o stavu příprav na předsednictví ČR v Radě Evropy a zmínil také pozvání pro papeže Františka k návštěvě ČR u příležitosti 75. výročí vyhlazení Lidic. To adresoval nedávno hlavě katolické církve prezident Miloš Zeman, který o návštěvu papeže usiluje opakovaně.

Gallagher s Hermanem podle mluvčí probírali i plány v oblasti kultury. "O užší spolupráci má zájem Národní galerie v Praze, jejíž generální ředitel navázal první pracovní kontakty se zástupci Vatikánských muzeí a tamních restaurátorských dílen," uvedla. Zastupitelský úřad ve Vatikánu letos plánuje zorganizovat vzpomínkovou akci k 75. výročí vyhlazení Lidic. Ústředním bodem bude předání obrazu Lidická Madona od českého malíře Zdirada Čecha do titulní baziliky kardinála Duky v Římě.

Po dlouhým letech přerušení diplomatických vztahů byla sice vyjednána smlouva ČR s Vatikánem, nicméně Parlament ji v roce 2003 neschválil. Sněmovně připadalo, že je nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví. ČR je přitom jednou z posledních zemí Evropy, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou.

Hned po pádu komunistického režimu v dubnu 1990 navštívil Československo poprvé papež - v seznamu návštěv Jana Pavla II. byla tehdejší ČSFR po jeho rodném Polsku druhou zemí východního bloku. Někdejší hlava katolické církve přijela i do samostatné ČR, a to v letech 1995 a 1997. V roce 2009 navštívil ČR prvně také papež Benedikt XVI.

Návštěva arcibiskupa Gallaghera je první návštěvou vatikánského ministra zahraničí v Česku za posledních deset let. Tématem pátečního setkání s Hermanem byla podle mluvčí podpora vazeb mezi oběma státy v oblasti kultury, náboženského umění a vzdělání. Za mezníky vývoje vzájemných vztahů obě strany považují rehabilitaci Jana Husa (omluvu Jana Pavla II. za Husovu mučednickou smrt a za křižácké výpravy proti husitství) a účast České republiky na oslavách Jubilea 2000.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)