Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Petr Jašek přiletěl s ministrem Zaorálkem do Prahy

Domácí zpravodajství / juml / Vlastní zpráva / 27. února 2017 0:54
Petr Jašek přiletěl s ministrem Zaorálkem do Prahy

Petr Jašek mluví na brífinku po příletu na kbelské letiště
Autor: repro iDnes TV

Praha - Krátce před půlnocí přiletěl vládní speciál s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a propuštěným Petrem Jaškem na palubě na letiště Praha - Kbely.

Na následném brífinku ministr poděkoval diplomatickým pracovníkům za úsilí o propuštění Jaška ze súdánského vězení. Zmínil svoje opakovaná osobní setkání se súdánským ministrem zahraničí Ibrahímem Ghandúrem na mezinárodních fórech i dnešní obtížná jednání v Chartúmu, kdy do poslední chvíle nebylo jasné, zda se dojednané Jaškovo propuštění podaří. V souvislosti propuštěním vězněného Čecha došlo k restartu zmrazených česko-súdánských vztahů a byly navázány styky na úrovni ekonomické a bezpečnostní. Závěrem Zaorálek dodal, že česká diplomacie je od toho, aby pomáhala našim občanům v nouzi a dvojnásobně to platí u toho, kdo nic neudělal a naopak se angažuje pro druhé.

Poté vystoupil Petr Jašek, který poděkoval ministru Zaorálkovi a řadě našich i švýcarských diplomatů, tajným službám a také poslancům Evropského parlamentu, kteří se za něj a jeho spoluvězně svojí rezolucí postavili. Dodal, že když viděl na letišti vládní stroj s českou vlajkou, tak si uvědomil, že je hrdý na to, že je občanem České republiky, která se od samého počátku o jeho případ intenzivně zajímala a pomohla mu dostat se z vězení. Závěrem poděkoval svému domovskému Sboru Církve bratrské v Kladně a jmenovitě kazateli Danieli Kaletovi za modlitební a postní podporu, kterou jasně cítil.

Při následných otázkách novinářů Jašek vylíčil těžké podmínky ve vězeních, kdy se například na prostoru 4,5 krát 5,5 metrů tísnilo až 40 lidí za otřesných hygienických podmínek. „První dva měsíce jsem strávil v cele s členy Islámského státu, kteří mě jako křesťana ponižovali. Přerostlo to v bití a mučení,“ řekl Jašek. Zmínil svoje vězeňské setkání s libyjským islamistou, který se podílel na vraždě 20 koptů v Egyptě a ukazoval mu silný vlasec, kterým může člověka během několika vteřin zavraždit. Mluvil také o své hladovce, která mu paradoxně pomohla se krátce vidět se svými vězněnými súdánskými křesťanskými spolubratry, což znamenalo povzbuzení pro obě strany.

Dále hovořil o tom, že jeho posláním v Súdánu (kam jezdí od počátku devadesátých let) bylo zdokumentovat bourání křesťanských kostelů a také těžké popáleniny mladého studenta, které utrpěl při demonstraci a přispět částkou 5 tisíc dolarů na jeho léčbu.

Nyní Petra Jaška čeká zdravotní karanténa, protože ve vězení přišel do styku s řadou tropických nemocí, včetně malárie, cholery či malomocenství, a pak se vrátí ke své rodině v Kladně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)