Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Popeleční středou začíná postní období

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 1. března 2017 7:20
Popeleční středou začíná postní období

Ilustrační foto: udílení popelce v Akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora v Praha (2015)
Autor: farnostsalvator.cz

Praha - Křesťanům dnes Popeleční středou začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Zejména dnešek je dnem přísného půstu a pokání. Web Vira.cz k tomuto tématu mj. píše:

Vnitřní pokání křesťana může mít velmi rozmanité projevy, které se vhodně modifikují podle potřeb doby. Tradičními a staletími osvědčenými prostředky pokání jsou: 1/ modlitba, 2/ odříkání – „půst“ a  3/ „almužna“ – tedy dobrodiní činěné ve prospěch těch, kdo jsou na tom hůře než my. Vedle klasických forem se současné době se v řadě zemí rozšiřuje např. "ekologický půst" - omezení zbytečných jízd autem, půst od věcí, které nám zabírají (zbytečně) mnoho času - jako např. půst od počítače, sociálních sítí apod. Vždy ovšem půst vychází z biblické a církevní tradice a je zaměřen na zkvalitnění vztahu k Bohu, k druhým lidem i k sobě samému.

Popeleční středa je připomínkou pomíjivosti pozemského života, příležitostí věnovat pozornost trvalým, duchovním hodnotám. Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne přitom: "Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš".

V katedrále sv. Víta bude od 18:00 sloužit mši pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Popelec bude možné přijmout ale i při ranní mši od 07:00.

Jednou z nejzajímavějších událostí, která se na Popeleční středu v pražské arcidiecézi koná, je tradičně Popelec umělců v akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora. V 18:00 začne v kostele loutková divadelní hra, kterou napsal v roce 1943 čtrnáctiletý vězeň terezínského ghetta Hanuš Hachengurg. Od 19:00 bude kněz Tomáš Halík sloužit mši s udílením popelce, o hodinu později je plánována vernisáž instalace gotického fragmentu Getsemanské zahrady a od 20:30 představení knihy Norberta Schmidta Přímluva za současnost.

Více informací k Popeleční středě a postnímu období najde na webu Vira.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)