Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

"Ukrajinský František" Svjatoslav Ševčuk navštíví Prahu

Domácí zpravodajství / / Vlastní zpráva, ar / 5. března 2017 17:21

Svjatoslav Ševčuk, arcibiskup ukrajinské řeckokatolické církve
Autor: wikipedia.org / Oleg Cupa / Wikipedia Commons

PRAHA - V Praze příští týden vystoupí Svjatoslav Ševčuk, arcibiskup ukrajinské řeckokatolické církve. Promluví hned dvakrát; v úterý 7. března ve 20 hodin jej přivítá kostel Nejsvětějšího Salvátora na Starém Městě, kde vedle něj pronese několik slov také tamější kněz Tomáš Halík. O den později od čtvrt na osm večer potom bude hostem na půdě Filozofické fakulty UK na debatě, kterou organizuje tamější Východoevropský klub spolu se Studentským hnutím za solidaritu.

Ševčuk bude mluvit hlavně o roli řeckokatolické církve na Ukrajině dnes a o své zkušenosti na Majdanu v letech 2013 až 2014, kdy se jeho církev podílela na humanitární pomoci. Kostely se proměnily v provizorní noclehárny, později - v dobách nejtěžších střetů - i nemocnice.

Předseda Východoevropského klubu, Jakub Múčka, vysvětlil, co je cílem setkání s hlavou ukrajinské řeckokatolické církve: "Hlavně to, že bychom rádi spolu s celým publikem skutečně uvažovali nad tím, jakou inspirací nám role církví na Majdanu může být dnes pro naše křesťanství ve světě. Vyjdeme z jejich zkušenosti a chceme uvažovat o naší evropské praxi. Není to tedy tradiční přednáška ani diskuse." Středeční akce je totiž pojata jako tzv. kulatý stůl, tedy neformální diskuze, do níž se může zapojit každý. Moderovat ji bude literární historik Martin C. Putna, který se východní Evropou také dlouhodobě zabývá.

Svjatoslav Ševčuk je znám především jako liberálně smýšlející duchovní a představitel církve, který je otevřen dialogu. Před časem vyslovil své přání setkat se s ruským patriarchou Kirillem, aby společně hovořili o uvolnění napětí, jež mezi oběma církvemi panuje. Přímo na Ukrajině se pak stará nejen o rozvoj církve, ale i o její lidský rozměr. I pro tuto podobnost s hlavou Vatikánu mu někteří přezdívají "ukrajinský František".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)