Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nový zvon pro sv. Havla má připomínat odkaz Václava Havla

Domácí zpravodajství / kir / ČTK,red / 5. března 2017 20:51
Nový zvon pro sv. Havla má připomínat odkaz Václava Havla

Nový zvon Václav, krátce po zavěšení ve věži kostela sv. Havla
Autor: Eugen Kukla / Christnet.eu

Praha - Stovky lidí dnes přilákal převoz nového zvonu Václav z Hradčanského náměstí do kostela sv. Havla na Starém Městě pražském. Zvonu, který má připomínat odkaz bývalého prezidenta Václava Havla, předtím požehnali duchovní během ekumenické bohoslužby za oběti totality v katedrále Sv. Víta, Václava a Vojtěcha sloužené kardinálem Dominikem Dukou a představiteli dalších církví.

Peníze na odlití zvonu byly vybrány ve veřejné sbírce Nadace Charty 77. Zvon se poprvé rozezní ve 20:00 v kostele sv. Havla při příležitosti zakončení festivalu proti totalitě Mene Tekel. Krátce poté se rozezní další pražské zvony, a přivítají tak zvon Václav.

Průvod lidí, z nichž mnozí na výraz sympatií s exprezidentem Havlem zvonili malými zvonky, se vydal kolem 16:30 z Hradčanského náměstí přes Karlův most až do kostela sv. Havla. Zvon Václav, ulitý ve zvonařství Grassmayr v Innsbrucku, byl převážen na otevřeném valníku s gumovými koly. Zápřež byla sestavena ze čtyř českomoravských belgiků ze Zemského hřebčince v Tlumačově. V čele průvodů přítomní obdivovali čtyřspřeží starokladrubských vraníků zapřažené v arcibiskupském kočáře z Národního hřebčína Kladruby nad Labem.

Nový zvon pro sv. Havla má připomínat odkaz Václava Havla

Dagmar Havlová sleduje vyzvednutí nového zvonu do věže kostela 5.3.2017
Autor: Eugen Kukla / Christnet.eu

"Zapřažený kočár je původním kočárem královéhradeckého biskupa Karla Boromejského Hanla. Biskupský skříňový kočár pochází z 19. století a je jediný svého druhu ve východních Čechách, možná i v širším regionu. Kočár tohoto typu v provozuschopném stavu je na území České republiky zcela výjimečný," řekl ČTK Cyril Neumann z katedry speciální zootechniky České zemědělské univerzity.

Náklady na odlití a instalaci zvonu jsou odhadovány na zhruba 800.000 korun. Zvon váží přibližně tři čtvrtě tuny, na výšku má téměř metr a na šířku ve spodní části 103 centimetry. Ve veřejné sbírce se vybralo zhruba 1,3 milionu korun. Zbylé finanční prostředky ze sbírky budou použity na Cenu Václava Havla udělovanou Parlamentním shromážděním Rady Evropy ve spolupráci s Nadací Charty 77 a Knihovnou Václava Havla.

Zvon bude umístěn v jižní věži kostela, kde chybí od druhé světové války. Původně tam byl zvon stejného jména, tedy Václav, který byl ale zrekvírován za první světové války, a jeho nástupce zase nepřečkal druhou světovou válku. Zvon Václav bude viset v kostele společně s nejstarším zvonem v Praze, Marií, což je zvon z roku 1455.

Kostel svatého Havla byl založen v 13. století v Starém Městě pražském. Svou barokní podobu získal v 17. a 18. století. Uvnitř věží je však možné dodnes vidět gotické zdi a okna, jsou obestavěny barokní fasádou. Kromě řady jiných památek je v kostele i socha Panny Marie Lurdské, o které psal básník Jaroslav Seifert.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)