Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci adoptovali hrob architekta poválečných kostelů

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz /red. / 14. března 2017 10:11
Evangelíci adoptovali hrob architekta poválečných kostelů

Milíčova kaple v Praze - Malešicích při adventním rozsvícení Ochranovské hvězdy
Autor: https://www.facebook.com/milicovakaple

Praha - Adopci hrobu architekta Bohumila Bareše na Olšanském hřbitově schválila minulý týden synodní rada Českobratrské církve evangelické. Bohumil Bareš (1906 – 1965) je podepsán zejména pod sakrálními stavbami – navrhl například sborové domy v Ratiboři a Kateřinicích na Valašsku, kostel pro reemigranty z Volyně v Chotiněvsi na Litoměřicku, nebo dřevěný kostel v Rožnově pod Radhoštěm. Ten je jeho jedinou stavbou, zapsanou v seznamu kulturních památek. Zajímavý je pak osud Milíčovy kaple v Malešicích, kterou realizoval jako jednu z prvních sakrálních staveb. Objekt přes třicet let chátral a nebyl využíván. Církev dokonce uvažovala o jeho demolici. Nakonec kapli odkoupil Ochranovský sbor Jednoty bratrské a chystá realizaci dostavby a celkovou rekonstrukci podle návrhu architekta Davida Vávry.

Hrob stavitele Bareše, který byl dlouho zaměstnán přímo na ústředí církve jako církevní architekt, je zařazen do projektu adopce hrobů. Projekt vyhlásila Správa pražských hřbitovů v roce 2013. Zapojila do něj hroby významných osobností, ke kterým se nikdo nehlásí a které chátrají. Pokud se nenajde zájemce, bude místo zrušeno a znovu prodáno.

Českobratrská církev evangelická hned na počátku projektu adoptovala hrob faráře a autora knihy Broučci Jana Karafiáta na Vinohradech. Práva na knihu odkázal Karafiát církvi, která díky tomu mohla finančně podporovat vydání Bible i církevních tisků. Církev se stará také o hrob evangelického faráře a filozofa Jana Blahoslava Kozáka na Malvazinkách, o hrob diakonek a o hrobku Růžičkových na Olšanech.

Do nákladů na hrobová místa a nejnutnější opravy investovala církev zatím desítky tisíc korun. Další opravy plánuje v příštích letech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)