Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Charita ČR založila pobočku v Iráku, pomáhá v Mosulu

Ze světa / kir / ČTK / 17. března 2017 9:55
Charita ČR založila pobočku v Iráku, pomáhá v Mosulu

Ilustrační foto zemětřesením postižené oblasti v Indonésii
Autor: cirkev.cz

Praha, Mosul -

Humanitární organizace Charita ČR založila první vlastní pobočku v Iráku. V nejbližší době se chce soustředit na poskytování akutní pomoci obyvatelům města Mosul, kde irácká armáda postupně vytlačuje bojovníky samozvaného Islámského státu. ČTK to dnes sdělila mluvčí Charity ČR Anna Matysková.

"V prosinci loňského roku a v lednu toho letošního se Charitě ČR podařilo rozdat 800 balíčků humanitární pomoci v těsné blízkosti mosulské bojové linie, a to ve spolupráci s polskou organizací Polska Akcja Humanitarna a iráckou RNVDO. Nyní v Iráku Charita ČR zřizuje vlastní pracoviště," uvedla Matysková.

Podle koordinátorky humanitární pomoci Charity ČR Heleny Kotkové, která založení pobočky v Iráku zařizovala na místě, tento krok pomůže rozšířit objem pomoci. "Zároveň budeme schopni rychleji reagovat na aktuální potřeby," dodala.

Oficiální registrace české mise u iráckých úřadů platí od začátku března. Nyní Charita ČR hledá čtyři spolupracovníky, kteří s Kotkovou vytvoří tým. "Nadále budeme pokračovat v poskytování okamžité humanitární pomoci - distribuci potravinových a hygienických balíčků v oblasti Mosulu. Cílit budeme na nově osvobozené území," řekla ČTK Matysková.

Intenzivní boje o Mosul trvají od listopadu. Ofenziva irácké armády postupuje a podle zpráv světových agentur se jí daří islamisty vytlačovat. Vojsko má od ledna pod kontrolou východní Mosul a od února bojuje o jeho západní část.

Obyvatelé města se podle informací Charity ČR přesouvají do osvobozených čtvrtí. Ve zničeném městě však chybí infrastruktura, zdroj vody i jídlo. "Čím více jsme se blížili centru, tím více zkázy jsme viděli. Fasády všech domů jsou poseté dírami od kulek a kolem silnic leží hromady ruin a odpadků, které se stávají dětskými hřišti," popsal situaci v Mosulu spolupracovník Charity ČR, který se podílel na distribuci humanitární pomoci. "Kolem 40 procent zdejších obyvatel totiž trpí nedostatkem pitné vody kvůli zničenému vodovodu. Ve městě je také nedostatek potravin a zdravotníků," dodal.

Charita ČR v posledních měsících vynaložila na pomoc lidem v Mosulu více než půl milionu korun. V průběhu dubna a června chce organizace zajistit distribuci dalších potravinových a hygienických balíčků. Rozsah pomoci bude záviset na postupu bojů a finančních možnostech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)