Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ohlasy na odchod kardinála Vlka, telegram poslal i papež

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 18. března 2017 16:39
Ohlasy na odchod kardinála Vlka, telegram poslal i papež

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Řím/Paříž/Berlín/Bratislava/Praha - Papež František poslal kardinálu Dominiku Dukovi soustrastný telegram k úmrtí kardinála Miroslava Vlka. Informoval o tom vatikánský list L'Osservatore Romano. Na smrt Miloslava Vlka reagují i zahraniční média.

Papež František v telegramu vyzdvihuje Vlkovu plodnou a rozmanitou apoštolskou činnost i v obtížném období perzekucí proti církvi. O dobrém vztahu papeže a zesnulého kardinála svědčí, že mu František ještě v lednu telefonicky přál uzdravení (celý text telegramu najdete zde).

Francouzská agentura AFP připomíná jeho opoziční činnost před rokem 1989 a zákaz vykonávat kněžskou činnost, které se věnoval tajně. Všímá si, že v letech 1993 až 2001 vedl jako první zástupce z východní Evropy Radu biskupských evropských konferencí a že v roce 2004 vyzval Čechy, aby hlasovali pro vstup do Evropské unie. Přináší také zprávu o Vlkově skonu z twitterového účtu arcibiskupa Dominika Duky, ve kterém Duka vyzdvihuje Vlkův "celoživotní boj za lidskou svobodu a toleranci."

Německá agentura DPA zdůrazňuje, že Vlk se zasazoval o smíření mezi Čechy a Němci a že v roce 1999 obdržel německý Velký kříž za zásluhy. Všímá si, že Vlk byl i v silně ateistické České republice všestranně respektovanou osobností.

Slovenská média připomínají, že se Vlk jako první biskup z bývalého Československa zastal odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Bezák byl z úřadu arcibiskupa odvolán bez uvedení konkrétních důvodů v roce 2012. Vlk se také zasadil o Bezákovu soukromou audienci u papeže Františka na jaře 2015, které byl přítomen, připomíná web aktuality.sk.

Další ohlasy z Česka

Kardinál Vlk se podle znalce církevních dějin Jaroslava Šebka významným způsobem zasloužil o česko-německé usmíření i o nové zhodnocení role Mistra Jana Husa. Podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla byl kardinál Vlk hluboce věřícím člověkem, který svým životním postojem kázal do posledního dechu. Kardinál Vlk dnes zemřel v pražské nemocnici ve věku 84 let.

V době, kdy stál v čele české katolické církve, byl kardinál Vlk mnohem více uznáván v zahraničí, je přesvědčen církevní historik Šebek. "Na domácí půdě všechny jeho pozitivní aktivity překrývá spor o restituce církevního majetku, který způsobil, že byl poměrně negativně vnímán ve veřejném prostoru," řekl historik. S odstupem doby se podle Šebka hodnocení kardinálových kroků zlepší i v Česku.

Kromě pozitivní role v obnově struktur katolické církve a duchovního života v Česku Šebek v rozhovoru pro ČTK zdůraznil Vlkův přínos k česko-německému dialogu a usmíření obou národů. Připomněl také ekumenický přínos kardinála Vlka, který byl předsedou Rady evropských biskupských konferencí. "A tam například přispěl k tomu, že byla uzavřena dohoda mezi katolickou církví a luterány," uvedl Šebek.

Vlkův přínos byl podle Šebka zřetelný také v rámci nového, objektivního zhodnocení role Mistra Jana Husa. "Bylo to do velké míry jeho dílo, že se podařilo jak to první velké sympozium na půdě Lateránské univerzity v roce 1999, tak i oslavy 600. výročí úmrtí Jana Husa v roce 2015," řekl Šebek.

Generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Stanislav Přibyl vidí kardinála Vlka především jako hluboce věřícího člověka. "Vidět ho kleče modlit se byl vždycky velký zážitek a povzbuzení pro nás," řekl Přibyl ČTK. Vlkova víra se podle něj osvědčila skutkem i v době, kdy kardinál čelil vážné nemoci. "On vlastně kázal do posledního dechu tím svým životním postojem. A myslím, že to bylo velmi silné kázání," míní Přibyl.

Podle literárního historika Martina C. Putny se Vlk stal arcibiskupem pražským v nesmírně složité situaci, kdy církev hledala svoje místo ve svobodné společnosti. Kardinál tak stál před výzvami, na který nikdo nemohl být zcela připraven. "A on s tím zápasil velmi statečně a zároveň někdy velmi nesnadně," soudí Putna.

Po odchodu z čela české katolické církve se Vlk podle Putny začal vyjadřovat mnohem otevřeněji a kritičtěji k věcem ve společnosti. "Byl to hlas milosrdenství a zároveň rozumu," je přesvědčený Putna. Vlk podle něj v posledních letech "dorostl v obrovskou postavu české společnosti."

Na zprávu o úmrtí kardinála Vlka reagoval také brněnský biskup Vojtěch Cikrle. "Celých téměř třicet let biskupské služby jsme k sobě měli blízko. Nyní děkuji za jeho život Bohu a spolu s ostatními se modlím, aby jej přijal do svého království," uvedl Cikrle. Zádušní mše za kardinála Vlka bude v brněnské katedrále svatého Petra a Pavla v úterý 21. března.

Reakce politiků

Informaci o Vlkově úmrtí přijal ministr Daniel Herman s pocitem, jako by mu odešel otec, uvedl. "Byl to nejen můj šéf, ale i velký duchovní přítel. Měl jsem ho velmi rád," řekl Herman ČTK.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přijal zprávu o úmrtí kardinála Vlka s lítostí. "Odešel respektovaný člověk, který se nebál chovat podle svého svědomí," uvedl na twitteru.

"Vzdejme čest statečnému muži, který žil čestně a v pravdě, které věřil," uvedl na twitteru předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. S úctou bude na kardinála Vlka vzpomínat předseda ODS Petr Fiala. "V čele s ním se církev vyrovnávala s následky komunistické diktatury a hledala místo v demokratické společnosti," napsal Fiala na twitteru.

Podle mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka ve Vlkovi odešel člověk hluboké víry a pevných, nekompromisních názorů. Za velice smutnou označil zprávu o Vlkově skonu vicepremiér Andrej Babiš (ANO). "Byl to statečný zásadový chlap a velice jsem si ho vážil," řekl Babiš ČTK. Dodal, že Vlk v něm při setkáních vzbuzoval respekt a úctu.

Místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka na svém twitteru Vlkovi poděkoval celoživotní práci. "Upřímné pán Bůh zaplať za celoživotní práci a příklad Otče kardinále Vlku," napsal Jurečka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)