Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Novým biskupem českých starokatolíků se stal bývalý policista

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 2. dubna 2017 0:14
Novým biskupem českých starokatolíků se stal bývalý policista

Pavel Benedikt Stránský
Autor: Česká televize

Praha - Novým biskupem české starokatolické církve byl včera vysvěcen bývalý policista Pavel Benedikt Stránský (37). Slavnostní bohoslužba se konala v bazilice svaté Markéty v Břevnovském arciopatství v Praze. Biskup Stránský, který je hlavou starokatolíků v České republice, chce, aby starokatolická církev našla své místo v dnešní společnosti.

„Co vidím jako důležité, je hledat místo malé české katolické církve ve společnosti 21. století, abychom byli věrohodní pro společnost a byli jí užiteční,“ uvedl pro ČTK Stránský. Biskupem ho duchovní a laičtí zástupci církve zvolili již loni v dubnu, termín vysvěcení se podřizoval zahraničním účastníků slavnostní bohoslužby.

Hlavním světitelem včera byl utrechtský arcibiskup a předseda mezinárodní starokatolické biskupské konference Joris Vercammen. Asistovala mu více než desítka biskupů starokatolických a anglikánských církví včetně pařížského a vídeňského.

Stránský je čtvrtým biskupem české starokatolické církve. V jejím čele střídá po pětadvaceti letech Dušana Hejbala, jehož mandát vypršel podle zvyklosti dosažením věku 65 let. Nový biskup se narodil v roce 1978 v Uherském Hradišti. Knězem se stal v roce 2003. Působil jako duchovní správce ve Zlíně, ve farní obci, kterou spoluzaložil. Až do zvolení biskupem pracoval u kriminální policie. Bohoslužby se účastnilo i několik policistů ve slavnostních uniformách a doprovázelo ji žesťové kvinteto Hudby Hradní stráže a Police ČR.

Stránský si jako své biskupské heslo zvolil slova Ježíše z Janova evangelia: „Nazval jsem vás přáteli“. „Heslo má charakterizovat, jak chce biskup pojmout svou službu,“ řekl ČTK. „Já ji chci pojmout jako přítel druhých lidí, protože Kristus nazývá druhé lidi přáteli, nenazývá je služebníky. Ve vedení církve budu muset činit i nepopulární kroky, chci, abych je dokázal činit jako přítel a s uvážlivostí a nikoliv autoritativně,“ zdůvodnil výběr Stránský.

Během tříhodinové bohoslužby zazněla čeština, angličtina i němčina. Stránský složil biskupský slib a přijal od utrechtského arcibiskupa insignie - evangeliář, prsten, mitru a berlu.

K české starokatolické církvi se podle posledního sčítání lidu v roce 2011 hlásí přibližně 1700 věřících. Počítají se k ní také anglikáni, kteří žijí na českém území, těch jsou přibližně tři stovky. Kromě Prahy působí starokatolíci ve 20 dalších městech České republiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)