Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Počet nevěřících v Irsku výrazně vzrostl. Katolíků je ale stále většina

Ze světa / kir / ČTK, red. / 7. dubna 2017 10:14
Počet nevěřících v Irsku výrazně vzrostl. Katolíků je ale stále většina

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com

Dublin - Počet lidí v Irsku, kteří se nehlásí k žádnému náboženství, se za posledních pět let zvýšil o téměř tři čtvrtiny. Vyplývá to z aktuálních dat místního statistického úřadu, které sesbíral při sčítání lidu v loňském roce. Téměř 80 procent populace země se ale i nadále hlásí ke katolické víře.

K žádnému náboženství se podle statistiky nehlásí 468.400 obyvatel Irska. Ještě před pěti lety to bylo jen 269.800 Irů. Počet lidí, kteří se nehlásí k žádnému náboženství, je tedy ve srovnání s rokem 2011 o 73,6 procenta vyšší.

Nejvíce je v Irsku i nadále katolíků. K příslušnosti k římskokatolické církvi se přihlásilo 3,7 milionu lidí, tedy 78 procent obyvatel ostrovní země. V roce 2011 to bylo ještě 84 procent.

Druhou nejsilnější církví v Irsku zůstává anglikánská Irská církev se 126.000 věřících. Oproti stavu před pěti lety v zemi přibylo muslimů: ze 49.200 na 63.400. K islámu se tak hlásí už zhruba stejný počet lidí jako k pravoslaví.

Celkově se podle sčítání lidu zvýšil v letech 2011 až 2016 počet obyvatel Irska o 3,8 procenta na téměř 4,8 milionu. Zhruba 810.000 lidí se přitom narodilo v cizině. Poprvé od roku 1946 klesl počet lidí, kteří umí mluvit irsky. Tento keltský jazyk ovládá jen 1,7 milionu obyvatel země, většina ostatních za mateřský jazyk označila angličtinu.

Sčítání zahrnuje pouze oblast Irské republiky, nikoliv Severního Irska.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)