Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Olomouci začal maraton čtení Bible, zúčastní se Dejdar či spisovatel Kohout

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 12. dubna 2017 21:48
V Olomouci začal maraton čtení Bible, zúčastní se Dejdar či spisovatel Kohout

Bible (ilustrační foto)
Autor: Wikipedia.org / Amandajm / Creative Commons

Olomouc - Olomoucký arcibiskup Jan Graubner dnes zahájil tradiční čtyřiadvacetihodinový maraton čtení bible, který v prostorách kaple svatého Jeronýma na olomoucké radnici potrvá do úterního podvečera. O čtení úryvků ze Starého i Nového zákona byl podle pořadatelů letos velký zájem. Zhruba 300 lidí obsadilo termíny v nočních i časných ranních hodinách. Podle pořadatelů je Olomouc jediným městem v tuzemsku, kde je tato akce pravidelně každý rok. Letos se koná již popáté, řekl dnes ČTK pořadatel Josef Kořenek. Čtení bible je součástí kulturního projektu s názvem Paschalia Olomucensia

"Letos je to se zájmem lidí perfektní. Zhruba 40 procent zájemců má tuto zkušenost už z předchozích ročníků a už se sami dopředu hlásili. Zbylých 60 procent účastníků je nových. Letos jsme dokonce mohli nabídnout méně míst, než kolik by pokryl zájem, ten je opravdu velký," uvedl Kořenek. Lidé podle něj obsadili termíny v odpoledních či večerních hodinách, zájem byl ale i pro netypické termíny. "Máme tady třeba rodinu s desetiletou holčičkou, kteří chodí číst úryvky kolem 02:00," doplnil pořadatel.

Do čtecího maratónu se zapojili lidé všech věkových generací i profesí, nechybí mezi nimi sportovci, spisovatelé či herci. Přihlásil se například herec Martin Dejdar či osmaosmdesátiletý spisovatel Pavel Kohout, který má čtení naplánované na úterý. Mezi zájemci je letos i hodně studentů, ale také seniorů, kteří se na akci domlouvali ve svých spolcích. Každý z nich si vzal na starost úryvek v rozsahu zhruba tří až pěti minut.

Čtyřiadvacetihodinové čtení bible nemá v tuzemsku podle organizátorů obdoby. Tradice se dá podle Kořenka udržovat především díky zájmu obyvatel, ale i podpoře města či olomouckého arcibiskupství.

Čtení bible je součástí letošního projektu Paschalia Olomucensia. Projekt uměleckých performancí související s paschálním cyklem lidem ve městě přibližuje význam nadcházejících křesťanských svátků. Doprovází jej také výstava velkoformátových fotografií Emila Kapauna, vojenského kaplana s českými kořeny, který v roce 2013 obdržel od prezidenta Baracka Obamy posmrtně nejvyšší americké vojenské vyznamenání - Medaili cti. Výstava je otevřena v kostele svatého Michala na Žerotínově náměstí. Na Velký pátek naplánovali pořadatelé v kině Metropol promítání filmu Mlčení, který připomene osud skrytých křesťanů v Japonsku. Historické drama bylo uvedeno v kinech v USA na konci loňského roku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)