Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Představitelé ERC napsali po útocích na křesťany dopis egyptskému prezidentovi

Domácí zpravodajství / juml / Vlastní zpráva / 12. dubna 2017 22:54
Představitelé ERC napsali po útocích na křesťany dopis egyptskému prezidentovi

Daniel Fajfr
Autor: archiv Daniela Fajfra

Praha/Káhira -

Předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr a generální sekretář Petr Jan Vinš napsali dopis egyptskému prezidentovi  Abdalu Fattáhu Sísímu, ve kterém vyjadřují své znepojení nad bombovými útoky ve dvou křesťanských chrámech na Květnou neděli, při nichž zahynulo 45 lidí. Egyptský prezident následně vyhlásil výjimečný stav.

Představitelé ERC prezidentovi vyjadřují kondolenci a ujišťují o svých modlitbách. V závěru dopisu zdůrazňují, že se zvláště se modlitebně přimlouvají  za ochranu zranitelné křesťanské minority v zemi.

Situace křesťanů v Egyptě se pod vládou autoritářského vůdce Sísího poněkud zlepšíla, na rozdíl od předchozího období vlády demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího z Muslimského bratrstva, kdy stát přistupoval velmi laxně k útokům islamistů na křesťany a křesťanské kostely.

 

Dopis představitelů ERC egyptskému prezidentovi po bombových útocích na dva křesťanské chrámy v Alexandrii

Přinášíme vám dopis představitelů ERC, který byl zaslán prezidentovi Egyptské arabské republiky a Velvyslanectví Egyptské arabské republiky v ČR po bombových útocích na dva křesťanské chrámy v Alexandrii.

 

Vaše Excelence,

 

s velkým znepokojením jsme přijali zprávy o bombových útocích na dva křesťanské chrámy v Alexandrii, které se odehrály tuto Květnou neděli.

 

Zatímco se jako křesťané všech vyznání připravujeme na oslavu Velikonoc, nejvýznamnějších křesťanských svátků, které jsou oslavou Boží lásky k lidem a sebevydání se za celé lidské pokolení, jsme v podobě těchto odsouzeníhodných činů konfrontováni s nenávistí lidskou, pozemskou. Nenávistí, která se jen zdánlivě skrývá za náboženské fráze, ale ve skutečnosti je projevem nejnižších lidských hnutí a toho, co v křesťanské terminologii nazýváme hříchem. O to víc oceňujeme hrdinský čin policisty Emada al-Rekajbího, který důsledně a statečně plnil svůj úkol a přinesl oběť nejvyšší.

 

Vážený pane prezidente, jménem křesťanských církví v České republice, sdružených v Ekumenické radě církví, přijměte prosím naši hlubokou kondolenci ke ztrátám na životech při těchto útocích.

 

Zasažené křesťanské komunity zůstávají v našich modlitbách a stejně tak se modlíme i za Vás a další veřejné činitele Egyptské arabské republiky, aby pod Božím vedením dokázali zamezit podobným aktům zvůle a nenávisti, které se protiví nejen Božím zákonům, ale i jakýmkoli obecně lidským hodnotám. Zvláště se přimlouváme za ochranu zranitelné křesťanské minority ve Vaší zemi.

 

Se srdečným pozdravem

 

Daniel Fajfr

předseda Ekumenické rady církví v ČR

 

Petr Jan Vinš

generální sekretář Ekumenické rady církví v ČR

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)