Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ztvárni neviditelné! Češi a Němci chystají land-art v krkonošských Herlíkovicích

Kraje: Královéhradecký / kir / Vlastní zpráva / 19. dubna 2017 11:20
Ztvárni neviditelné! Češi a Němci chystají land-art v krkonošských Herlíkovicích

Horská krajina v okolí secesního kostela v Herlíkovicích
Autor: archiv spolku Přátelé Herlíkovic

HOŘEJŠÍ HERLÍKOVICE/STRÁŽNÉ (KRKONOŠE) - Nejvýše situovanou aktivitou Česko-německého kulturního jara 2017* bude pravděpodobně land-artový seminář v evangelickém středisku Horský domov (Herlíkovice, Strážné) pod názvem Ztvárni neviditelné! Seminář se uskuteční na konci června ve dnech 25.-30.6.(-2.7.). Ekumenickou přeshraniční aktivitu připravuje spolek SEM Přátelé Herlíkovic spolu s Aktion Sühnezeichen Friedensdienste e.V. a je podpořena Česko-německým fondem budoucnosti.

Účastníci semináře Ztvárni neviditelné! mají vytvářet umělecké objekty ze dřeva, kamene, barev, krajiny a dalších komponent pod odborným vedením výtvarnice Kateřiny Novákové Kašparové z Hořic a řezbáře Martina Spreitera z Bavorska. Ke slovu se dostanou i pila a dláta. Plastiky a sochy mají být umístěny v okolí Horského domova a v neděli 2. července proběhne jejich vernisáž v rámci 113. výročí svěcení místního kostela. Později budou umístěny v plánované galerii ve staré krkonošské roubence, kterou spolek postupně opravuje.

Tvoření vychází z témat krkonošské prózy a poezie českých a německých autorů. „Kompletní seznam děl a dílek s vazbou na Krkonoše nenajdete, co se týče německé tvorby, to snad nemůže být ani jinak. Takže příprava semináře je trochu archeologie, hledáte a nacházíte jen jména, kusé zmínky. Ale o to větší radost mám, když narazím na něco většího třeba na oslavnou báseň na herlíkovický kostelík nebo úžasnou povídku od Josefa Mühlbergera, která vás prostě … rozloží,“ říká Marie J. Medková, organizátorka semináře. Posbíraná díla dostupná elektronicky publikuje na stránkách spolku Přátelé Herlíkovic.

Seminář doplňují informativní přednášky o českých a německých autorech Krkonoš, jedna proběhla na začátku února  v Terezíně (v angličtině) a další zazní česky v sobotu 29.4. přímo v místě semináře během jarní brigády, kterou také spolek spolupořádá.

* Česko-německé kulturní jaro 2017 je přeshraniční kulturní iniciativa Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Goethe-Institutu v Praze, Česko-německého fondu budoucnosti a Českých center v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)