Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Zelené hoře ve Ždáru n. S. začnou práce na obnově kostela

Kraje: Vysočina / juml / ČTK / 19. dubna 2017 11:32
Na Zelené hoře ve Ždáru n. S. začnou práce na obnově kostela

Ilustrační foto - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou
Autor: Wikipedia.org / Anna Prokopová / Creative Commons

Na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou letos začnou práce na celkové obnově poutního kostela svatého Jana Nepomuckého, která potrvá zhruba do roku 2020. Zlepší se vnitřek, vnější vzhled i nejbližší okolí této stavby barokního architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichela figurující na seznamu světových památek UNESCO. Na projekt má farnost slíbenou evropskou dotaci kolem 40 milionů korun. Vyplývá to z údajů na webových stránkách památky. Kostel zůstane pro veřejnost otevřen i během oprav.

Farnost nyní připravuje výběrová řízení na dodavatele stavebních a restaurátorských prací. Zahájit opravy plánuje po tradiční svatojánské pouti konané v polovině května.

Pracovníci by měli začít restaurovat vnější omítky kostela, další práce budou postupně probíhat uvnitř stavby. Kromě obnovy omítek budou zahrnovat doplnění původní plastické výzdoby, obnovení podlahy i mobiliáře. Vyměněna rovněž budou okna viditelná v nejvyšší partii kostela. Obnova skončí asi v roce 2020, kdy by po dokončení stavebních prací mělo být také upraveno travnaté prostranství mezi kostelem a ambitem, donedávna sloužící jako hřbitov.

Římskokatolická farnost spravuje Zelenou horu od srpna 2014, kdy ji v církevních restitucích převzala od Národního památkového ústavu. Návštěvnost poutního areálu se zvyšuje. Vloni si ho prohlédlo 36.500 lidí, v porovnání s rokem 2015 skoro o 6000 více.

Na obnovení kostela má farnost slíbené peníze z evropského dotačního programu IROP. Ve stejném programu se ještě pokusí získat další dotaci na restaurování ambitu, který kostel obkružuje. Farnost se už v kostele mimo jiné postarala o opravy prvního ochozu. Od loňska má také Zelená hora znovu zvony, a to tři. Původní byly zničeny během druhé světové války.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)