Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rusko zakázalo činnost společnosti Svědkové Jehovovi. Křesťané je považují za sektu

Ze světa / juml / ČTK / 20. dubna 2017 19:44
Rusko zakázalo činnost společnosti Svědkové Jehovovi. Křesťané je považují za sektu

Ilustrační foto: Shromáždění Svědků Jehovových v Sále Království
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Moskva - Ruský nejvyšší soud dnes zakázal činnost společnosti Svědkové Jehovovi na celém území Ruské federace. Organizaci přitom označil za extremistickou. Podle agentury TASS tak soud vyhověl návrhu ruského ministerstva spravedlnosti. Představitel náboženské společnosti Sergej Čerepanov už oznámil, že se proti rozsudku odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva.

Rozsudek nařizuje okamžitě uzavřít všech 395 regionálních poboček společnosti na celém území země. Majetek jehovistů připadne státu.

Podle agentury Interfax byli jehovisté pravidelně předmětem pozornosti úřadů po celém Rusku. V řadě měst a regionů už byla náboženská společnost zakázána, například v Samaře, Orlu, Belgorodu či Birobidžanu.

Činnost jehovistů na území celého Ruska ministerstvo spravedlnosti pozastavilo na konci března. Upozorňovalo na údajný velký počet právních deliktů společnosti, zejména na šíření extremistické literatury jejími regionálními představiteli. Jehovisté navíc prý propagují zákaz krevních transfúzí, čímž podle ministerstva ohrožují bezpečnost lidí.

Náboženská společnost původně vznikla v USA, pod názvem Svědkové Jehovovi působí od roku 1931 ale kořeny má již v devatenáctém století. Svou činnost v Rusku oficiálně začala v roce 1991.

Křesťané považuji jehovisty za sektu. Pozornost úřadů poutají  i v dalších zemích. Nejvíce Svědky Jehovovi pronásledoval Hitler

Svědkové Jehovovi věří ve stejného boha jako křesťané, kterého označují Jehova, a tvrdí o sobě, že na rozdíl od jiných církví se snaží žít přesně podle bible. Věří tomu, že Ježíš přišel z nebe na zem a dal svůj dokonalý lidský život jako výkupní oběť. Ježíše neuctívají ani nevěří tomu, že je všemohoucím Bohem. Neuctívají kříž ani žádné jiné symboly. Jsou například přesvědčeni, že Vánoce jsou pohanské svátky, a proto je neslaví. Křesťanské církve o nich hovoří jako o sektě a kritizují jejich totalitní organizaci i jejich způsoby misie.

Jehovisté vstoupili do povědomí jako církev, která v minulosti opakovaně prohlašovala, že přijde konec světa. Jsou známi také kvůli svému odmítání transfuze krve, "protože podle Boha to není správný způsob použití krve", a také tím, že veřejnosti nabízejí své tiskoviny Strážná věž a Probuďte se!, které vycházejí včetně internetové verze ve 200 jazycích, oslovují lidi na ulici a dříve také obcházeli domácnosti.

Největší perzekuci zažila komunita během druhé světové války. Kvůli odmítání vojenské služby a kvůli aktivitám i po zákazu bylo podle amerického Muzea holokaustu na 6000 členů církve z Německa, Rakouska, Československa a dalších zemí posláno do vězení nebo do koncentračních táborů, kde byli označeni šedivým trojúhelníkem. Asi 1400 jich zahynulo.

V současnosti jsou členové komunity ve světě perzekuováni hlavně kvůli odmítání povinné vojenské služby a také kvůli obviněním z nezákonné náboženské činnosti nebo z podněcování k nepokojům. Podle údajů ústředí církve je tak například v Jižní Koreji vězněno přes 400 jejích členů kvůli odepření vojenské služby, celkem jich je kvůli tomu vězněno ve světě kolem 500.

Kvůli obvinění z nezákonné náboženské činnosti nebo za údajné podněcování k nepokojům jsou členové církve v hledáčku policie například v Arménii, Turecku, Ázerbájdžánu, Bulharsku nebo v Kazachstánu. V některých zemích jsou registrováni jako charitativní organizace, v jiných zemích jako standardní církve.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)