Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František dnes zahájí dvoudenní návštěvu Egypta

Ze světa / kir / ČTK, cirkev.cz, red. / 28. dubna 2017 10:14
Papež František dnes zahájí dvoudenní návštěvu Egypta

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán -

Papež František dnes zahájí dvoudenní návštěvu Egypta, necelý měsíc poté, co si teroristické útoky na dva koptské kostely vyžádaly životy 45 lidí. Papeže Františka do Egypta pozval prezident Abdal Fattáh Sísí a imám káhirské mešity Al-Azhar šajch Muhammad Ahmad Tájib. Navštíví zde katolickou, koptskou pravoslavnou i muslimskou komunitu. Sám papež na svém twitteru ve čtvrtek oznámil, že do Egypta přijede s poselstvím míru. Krátce před svým odletem do Egypta připravil František video se vzkazem obyvatelům této severoafrické země. Vyjadřuje v něm přání, aby cesta povzbudila křesťany na Blízkém východě a přispěla k mezináboženskému dialogu i míru v zemi. 

Koptové v Egyptě žijí od doby, kdy mu vládl Řím a patří tak k nejstarším křesťanským komunitám na Blízkém východě. Tvoří asi desetinu z více než 90 milionů obyvatel Egypta. Stěžují si však na pronásledování ze strany většinových muslimů a na nedostatečnou ochranu od státu.

Papež František dnes zahájí dvoudenní návštěvu Egypta

Káhira, hlavní město Egypta
Autor: Wikipedia.org / Francisco Anzola / Creative Commons

Islámští radikálové kopty viní z podpory sesazení někdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013 a v posledních měsících zesílili útoky proti nim. Loni v prosinci přišlo při útoku islamistů na koptský klášter v Káhiře o život 28 osob. Začátkem letošního roku islámští radikálové na Sinajském poloostrově zavraždili řadu koptů a přinutili desítky rodin k útěku. O předvelikonoční Květné neděli si útoky sebevražedných atentátníků na dva kostely - v Tantě a Alexandrii- vyžádaly 45 životů. Následně byl v zemi vyhlášen tříměsíční výjimečný stav.

Počty křesťanů se na Blízkém východě snižují už desítky let. Války v Iráku a v Sýrii a vznik Islámského státu podle některých ohrožují samotnou budoucnost této náboženské menšiny v regionu.

Papež František v úterý řekl, že si přeje, aby jeho návštěva byla "útěchou a... povzbuzením pro všechny křesťany na Blízkém východě". Rovněž prý chce zlepšit mezináboženský dialog s muslimy.

Očekává se, že papež přiletí do Káhiry okolo 14:00 SELČ. Na jeho programu jsou setkání s prezidentem Sísím, imámem káhirské mešity Al-Azhar a patriarchou koptské církve Tavadrosem II.. Hovořit bude i s představiteli vlády a zúčastní se mezinárodní mírové konference.

"Papež si je více než vědom, že Blízký východ může přijít o křesťany," řekla v rozvoru s agenturou Reuters ředitelka Centra pro náboženské svobody ve Washingtonu Nina Sheaová. "Jsou to společenství, jejichž historie sahá až do antiky. Nejsou výsledkem šíření náboženství ze Západu. Jsou unikátní a mizí," dodala.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)