Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v Egyptě: Jediným přípustným extremismem je láska. V letadle varoval před válkou s KLDR

Ze světa / kir / ČTK, rad.vat. / 2. května 2017 10:10
Papež v Egyptě: Jediným přípustným extremismem je láska. V letadle varoval před válkou s KLDR

Univerzita al-Azhar
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Egypt - Papež František na závěr své dvoudenní návštěvy Egypta odsloužil v Káhiře liturgii, na kterou přišlo zhruba 15.000 lidí, podle Vatikánského rozhlasu ještě o pět tisíc více. Následně poobědval s egyptskými představiteli katolické církve.  Hned první den se setkal při soukromé schůzce s egyptským prezidentem.

Sobotní bohoslužba se konala na stadionu. Akci provázela přísná bezpečnostní opatření. Papež zaujal prohlášením, že pro věřícího je jediným přípustným extremismem láska. "Jakýkoli jiný extremismus není od Boha a nelíbí se Bohu! Nyní se jako emauzští učedníci vrátíte do svého Jeruzaléma, to znamená do svého každodenního života, ke svým rodinám, ke svojí práci a ke svojí drahé vlasti, naplněni radostí, odvahou a vírou. Nemějte strach otevřít svoje srdce světlu Vzkříšeného a dovolte Mu, aby proměnil vaši nejistotu v pozitivní sílu pro vás i pro druhé. Nemějte strach mít rádi všechny, přátele i nepřátele, protože žitá láska je silou a pokladem věřícího!!", uvedl podle serveru radiovaticana.cz František během svého kázání.

František už v pátek řekl, že všichni duchovní vůdci se musejí sjednotit a odmítnout náboženský extremismus. "Řekněme ještě jednou silné a jasné 'ne' každé formě násilí, odplaty a nenávisti páchané ve jménu náboženství nebo ve jménu božím," řekl papež na mírové konferenci v mešitě Al-Azhar  v doslovném překladu „Nádherné“. „Dialog jako autentický výraz lidství není strategií realizace nějakých druhořadých cílů, nýbrž cestou pravdy“, uvedl. František se v pátek také setkal s koptským pravoslavným patriarchou Teodorem II. (Tawadrosem) v jeho sídle a společně se zůčastnili ekumenické modlitby v nedalekém kostele sv. Petra. 

František přijel do Egypta jako druhý papež v moderní historii. Před ním zemi v roce 2000 navštívil Jan Pavel II. Nyní ale hlava katolické církve přijela necelý měsíc poté, co si teroristické útoky na koptské křesťany vyžádaly 45 životů. V Egyptě proto platí tříměsíční výjimečný stav.


Papež navrhl řešit krizi kolem KLDR s pomocí zprostředkovatelů. Chce se setkat s Trumpem

Na cestě z Egypta se papež na palubě letadla vyjádřil k situaci kolem KLDR a možnému setkání s Donaldem Trumpem. Podle Františka by se měli třetí země, jako například Norsko, pokusit o zprostředkování sporu mezi Severní Koreou a Spojenými státy. Podle papeže je zapotřebí zklidnit situaci kolem KLDR, která představuje nebezpečí jaderné zkázy. "Vyzývám a budu nadále vyzývat všechny světové vůdce, aby hledali řešení problémů prostřednictvím diplomacie," řekl papež k severokorejské krizi. KLDR provedla již pět jaderných testů a nesčetně raketových zkoušek. Zatím poslední, sobotní zkouška balistické střely KLDR skončila neúspěchem.

Na otázku novinářů, zda se setká s americkým prezidentem Donaldem Trumpem při Trumpově cestě do Evropy příští měsíc, papež prohlásil, že je připraven se se šéfem Bílého domu sejít. Zároveň však podotkl, že zatím neví o tom, že by Washington o takovouto schůzku projevil zájem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)