Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slavnosti Navalis s bohatým programem zahájí Duka. Před rokem byl kritizován za jízdu kočárem

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 3. května 2017 10:45
Slavnosti Navalis s bohatým programem zahájí Duka. Před rokem byl kritizován za jízdu kočárem

Logo slavností Navalis
Autor: www.navalis.cz

Praha -

Devátý ročník Svatojánských slavností Navalis 14. a 15. května nabídne chorvatské historické lodě, průlet rogal i premiéru hudebního díla skladatele Kryštofa Marka. Součástí slavnosti na počest svatého Jana Nepomuckého bude seskok parašutistů včetně průletu pod obloukem Karlova mostu v místě mučednické smrti Nepomuckého. Novináře o tom dnes za pořadatele informoval Zdeněk Bergman.

"Nové to bude v tom, že nám poprvé povolili noční seskok," řekl ČTK parašutista Jiří Černý. "Jeden parašutista představující tělo světce prolétne pod Karlovým mostem ve 20:45 a zbylá pětice ve svítících kombinézách symbolizujících pět hvězd přiletí až ve 21:15 za úplné tmy," dodal.

Slavnosti 14. května zahájí chorvatské odpoledne a folklorní festival u Hergetovy cihelny. Mimo jiné se v jeho rámci představí historické rybářské lodě typu falkuša pocházející z ostrova Vis. Návštěvníky stejně jako loni 15. května čeká svatojánské procesí, které doprovodí zdobený koňský průvod z moravských Kunovic. Oficiální část slavností zahájí kardinál Dominik Duka, který bude předsedat slavnostní bohoslužbě v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Liturgická část oslav bude zakončena v kostele sv. Františka na Křižovnickém náměstí. Zda se kardinál letos znovu sveze kočárem, za což sklidil v loňském roce i kritiku, pořadatele nesdělili. Podle Tomáše Halíka, přesto, že barokní kulturu má velmi rád, není dobré si na baroko v postmoderním 21. století hrát, jak uvedl před rokem pro server Česká pozice

Akademický sochař Petr Váňa pro letošní slavnosti tvoří pískovcovou sochu svatého Jana Nepomuckého, které požehná kardinál Duka na plovoucím pódiu během večerního vodního koncertu. Pro něj skladatel Marek komponuje pětivětou vokálně instrumentální kompozici a bude dirigovat symfonický orchestr v premiéře hudebního díla rozvíjejícího latinský výrok Tacvi (Mlčel jsem). Pět písmen v sobě nese pět elementů - čtyři živly a v jejich středu lásku. Jsou to Terra (země), Aqua (voda), Charitas (láska), Ventus (vítr) a Ignis (oheň).

V barokní době patřila slavnost k nejvelkolepějším oslavám. Sjížděli se na ni poutníci ze všech koutů země, aby uctili památku sv. Jana Nepomuckého, ale také aby vyslechli hudbu provozovanou z hladiny Vltavy a zhlédli velké množství atrakcí. Na tradici barokních slavností navázaly Svatojánské slavnosti v roce 2009. Od té doby byly každý rok a mají již svůj pevný scénář - slavnostní bohoslužbu v katedrále sv. Víta, procesí od katedrály přes Karlův most na Křižovnické náměstí a barokní koncert na řece zakončený ohňostrojem. Každý ročník bývá doplněn o speciální akce. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)