Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Dominik Duka sloužil requiem za Věru Čáslavskou

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 7. května 2017 0:12
Kardinál Dominik Duka sloužil requiem za Věru Čáslavskou

Věra Čáslavská
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Wikimedia Commons

Praha - Ve středu 3. května bylo v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha slouženo requiem za Věru Čáslavskou v den jejích nedožitých 75. narozenin, uvádí stránky pražského arcibiskupství. Bohoslužbám předsedal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Čáslavská zemřela 30. srpna minulého roku.

Věra Čáslavská byla československá sportovní gymnastka, trenérka a sedminásobná olympijská vítězka, čtyřnásobná mistryně světa, jedenáctinásobná mistryně Evropy a čtyřnásobná Sportovkyně roku Československa. Po sametové revoluci byla v letech 1990–1996 předsedkyní Československého olympijského výboru a v letech 1995–2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru.

V roce 1968 se zapojila do politického života a podepsala petici Dva tisíce slov. V roce 1971 byla vyloučena z řad členů ČSTV. V roce 1974 vystudovala Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze a věnovala se trenérské činnosti. Později jí bylo dovoleno vykonávat trenérskou činnost v Mexiku (1979-1981).

V lednu 1990 se stala poradkyní prezidenta ČSR Václava Havla pro sociální otázky a pro sport, od roku 1991 pak byla členkou Kolegia prezidenta a jeho poradkyní. V prezidentských volbách v roce 2013 aktivně podpořila Karla Schwarzenberga, naopak hlasitě protestovala proti Miloši Zemanovi a Janu Fischerovi kvůli jejich bývalému členství v KSČ. Zemanovi pak především vyčetla, že se v rámci předvolební kampaně obrátil s žádostí o podporu na KSČM, která se podle Časlavské nedistancovala od KSČ a byla organizací zločineckou. V září 2015 napsala otevřený vzkaz adresovaný české veřejnosti, v němž apelovala na solidaritu a pomoc těm, kteří prchají před válkou během uprchlické krize.

Její pohřeb se konal v úzkém rodinném kruhu ve čtvrtek 8. září 2016 a její ostatky byly zpopelněny v šumperském krematoriu. Oficiální rozloučení s Časlavskou pro představitele státu, sportovce a veřejnost proběhlo v pondělí 12. září 2016 v historické budově Národního divadla v Praze. Rozloučení mělo formu komponovaného pořadu, který moderoval Marek Eben a na gymnastku zde zavzpomínali čeští sportovci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)