Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jesenický soud otevřel případ pohlavního zneužívání knězem. Obtěžovaný mladík si vše údajně vymyslel

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 12. května 2017 9:24
Jesenický soud otevřel případ pohlavního zneužívání knězem. Obtěžovaný mladík si vše údajně vymyslel

Ilustrační foto:náměstí v Jeseníku
Autor: Wikipedia.org / Ajemmirek / Creative Commons

Jeseník -

Jesenický okresní soud po šesti letech znovu otevřel kauzu bývalého katolického kněze Adama Stanislava Kuszaje, který byl v roce 2011 odsouzen za pohlavní zneužívání svého tehdy šestnáctiletého ministranta. K případu se soud tento týden vrátil poté, co loni v listopadu povolil obnovu řízení na základě nových důkazů. Jedna ze svědkyň totiž u soudu uvedla, že si mladík celou věc vymyslel. Projednání případu však zřejmě potrvá. Soudce dnes jednání odročil na neurčito.

Soud případ projednával s ohledem na jeho citlivost s vyloučením veřejnosti ve středu. "Jednání bylo odročeno na neurčito za účelem doplnění znaleckého posudku. Vyslechnut byl poškozený a jedna svědkyně. U jednání byla účastna také znalkyně z oboru psychologie. Sledovala výslech poškozeného, aby se s ním seznámila, a měla tak podklady pro zpracování posudku," řekl dnes ČTK soudce Miloš Kubíček.

Bývalého kněze zdejší soud potrestal v roce 2011. Kněz podle rozsudku tehdy šestnáctiletého chlapce osahával nejméně od března do června 2009, obžalovaný to však před soudem popřel. Kuszaj byl odsouzen za pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy mládeže a byl mu uložen půlroční trest s podmíněným odkladem na dva roky, soud mu navíc zakázal po dobu tří let pracovat s dětmi do 18 let. Trest byl muži sice na základě amnestie později prominut, po odsouzení byl však Kuszaj suspendován a kněžkou práci již vykonávat nemohl.

Případ sledují také zástupci ostravsko - opavské diecéze. "V médiích jsme zaznamenali informace o obnovení soudního řízení suspendovaného kněze Adama Stanislava Kuszaje z kongregace salvatoriánů, který dříve působil ve farnostech ostravsko-opavské diecéze. S dalším komentářem počkáme do uzavření případu a definitivního rozhodnutí soudu o vině či nevině obviněného," řekl ČTK mluvčí diecéze Pavel Siuda.

Obnovu řízení jesenický soud povolil na základě nových důkazů. Někdejší kamarádka mladíka totiž vypověděla, že se jí svěřil s tím, že si celou věc vymyslel. Nyní třiadvacetiletý mladík, který dělal před lety ministranta v kostele v Javorníku na Jesenicku, však na svém původním tvrzení trvá. U soudu při rozhodování o povolení obnovy řízení se za něj postavila i jeho matka s tím, že synovi věří. Prý má z toho dodnes psychické následky.

V Olomouckém kraji se podobným případem zabýval loni soud v Přerově, který potrestal dvouletým podmíněným trestem kněze za sexuální obtěžování dětí z romské komunity v Přerově. Nařídil mu zároveň ochranné ambulantní léčení. Rozsudek však již nenabyl právní moci, neboť pětašedesátiletý muž necelé dva měsíce po rozhodnutí soudu zemřel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)