Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Súdánští spoluvězni Petra Jaška dostali milost

Ze světa / juml / Vlastní zpráva / 12. května 2017 13:26
Súdánští spoluvězni Petra Jaška dostali milost

Petr Jašek a súdánští křesťané ve vězení
Autor: Voice of the Martyrs

Chartúm/Wetzlar (Německo) -

Dva súdánští křesťané, kteří byli v případu Petra Jaška odsouzeni ke 12 letům vězení, jsou na svobodě. Prezident země Umar Bašir jim udělil milost.  Oba byli odsouzeni za nápomoc při nepřátelským aktivitám vůči státu, šíření nepravdivých zpráv a pomlouvání státu. Informovala o tom německá evangelická agentura IDEA.

Pastor Hasan Abdelrahim Kodi a překladatel a lidskoprávní aktivista Adelmoneim Abdelmoula byli zatčeni v prosinci 2015 spolu s pracovníkem organizace Hlas mučeniků (Voice of the Martyrs) Petrem Jaškem. Ten do Súdánu přijel na čtyřdenní návštěvu, při níž chtěl zdokumentovat zejména demolici křesťanských kostelů a modliteben v této muslimské zemi a také pomoci mladému studentovi, který utrpěl popáleniny při protivládní demonstraci.

Student byl propuštěn již v minulém roce a měl u soudu svědčit proti zbývajícím obviněným, ale jeho svědectví bylo věcné a nijak jim neuškodilo. Petr Jašek byl propuštěn z vězení 26. února, kdy ho přivezl vládním speciálem přímo z Chartúmu ministr zahraničí Zaorálek, který se v jeho případu spolu se svým úřadem dlouhodobě angažoval.

K případu vydal rezoluci na základě iniciativy zejména českých lidoveckých europoslanců i Evropský parlament a zajímala se o něj i šéfka evropské diplomacie Mogherini.

Oba súdánští křesťané nezůstali zapomenuti ani po Jaškově propuštění, o jejich případu jednal v březnu přímo v Chartúmu s představiteli súdánského parlamentu bývalý eurokomisař Ján Figel, nyní zvláštní zmocněnec EU pro náboženskou svobodu. O případ Petra Jaška i jeho spoluvězňů se dlouhodobě zajímal i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který podnikl řadu iniciativ na půdě diplomatické i lidskoprávních organizací a také mediální.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)