Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šedesát pět let od smrti P. Jana Buly, oběti tzv. babického procesu

Domácí zpravodajství / / Vlastní zpráva / 22. května 2017 10:07
Šedesát pět let od smrti P. Jana Buly, oběti tzv. babického procesu

P. Jan Bula
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

PRAHA/JIHLAVA/ar -

Před 65 lety, 20. května 1952, byl v prostorách jihlavské věznice popraven P. Jan Bula. Stal se tak další obětí justiční vraždy ve vykonstruovaném soudním procesu, tzv. babické kauze, a posledním ze tří kněží, kteří v něm byli odsouzeni k trestu smrti a popraveni.

Babický proces se stal jedním ze stěžejních případů v rámci státního programu likvidace katolické církve v komunistickém Československu. Justiční monstrproces měl vést k zastrašení církve na Moravě. Záminkou k jeho rozpoutání byla režimu vražda tří funkcionářů místního MNV v Babicích na Třebíčsku. Průběh tohoto přepadení přitom nebyl nikdy zcela objasněn.

Zarážející jsou také souvislosti spojující s tímto případem pátera Bulu. V době vražd funkcionářů MNV, ke kterým došlo 2. července 1951, byl Bula již čtvrt roku ve vězení, neboť odmítl spolupráci s Ladislavem Malým, kterého podezříval, že je napojen na StB. Dva dny po odmítnutí Malého byl zatčen a uvězněn.

Právě Malý přitom stál za přepadením v Babicích. Přesto stanul P. Bula 13. listopadu 1951 před soudem, a to spolu s dalšími 16 obviněnými, kteří byli stejně jako on obžalováni z vlastizrady. Odsouzení k trestu smrti si však vyslechl jako jediný z nich. Žádost o milost, kterou kromě jeho matky podali další čtyři lidé, navrhlo Ministerstvo spravedlnosti zamítnout, rozsudek byl tedy vykonán. Janu Bulovi bylo nedožitých 32 let.

Soudní proces v Případu Babice dosáhl skutečně obřích rozměrů. K trestu smrti bylo odsouzeno 11 osob, u dalšího sta odsouzených bylo vysloveno celkem více než 1375 let odnětí svobody. Mezi popravenými byli kromě pátera Buly ještě další dva katoličtí kněží, František Pařil a Václav Drbola. Oba byli popraveni v Jihlavě 3. srpna 1951.

Všichni tři kněží byli ještě posmrtně degradováni, k čemuž byl tehdejší brněnský biskup Karel Skoupý komunistickou mocí dohucen. V roce 1990 byla degradace zrušena.

Případ P. Jana Buly byl po r. 1990 rehabilitován, v roce 2004 zahájil brněnský biskup Vojtěch Cikrle beatifikační řízení, o 7 let později byl k již běžícímu procesu beatifikace připojen i P. Václav Drbola, druhý z popravených kněží. Starokatolická církev v ČR si Jana Bulu připomíná jako mučedníka.
 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)