Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přijal na audienci prezidenta Trumpa

Ze světa / juml / ČTK / 24. května 2017 12:28
Papež František přijal na audienci prezidenta Trumpa

Papež František přijal Donalda Trumpa
Autor: repro Youtube.com

Vatikán - Papež František dnes ráno přijal ve vatikánském Apoštolském paláci k soukromé audienci amerického prezidenta Donalda Trumpa. Návštěva Vatikánu symbolicky uzavřela cestu prezidenta USA do středisek tří světových náboženství - muslimské Saúdské Arábie, židovského státu a vatikánského centra římských katolíků.

Trump přišel do papežské rezidence s několika poradci a nejbližšími členy své rodiny. Manželka Melania a dcera Ivanka se v souladu s letitou vatikánskou tradicí dostavily na setkání s papežem v černém a s rouškou zakrývající vlasy. Prezident při uvítání prohlásil, že setkání s papežem je pro něj velkou ctí.

Vatikán po schůzce v oficiální zprávě označil setkání za "srdečné" a vyjádřil naději, že "pokojná spolupráce" americké vlády s americkou římskokatolickou církví bude pokračovat, a to včetně pomoci přistěhovalcům. Katoličtí biskupové v USA se stavějí proti záměru Bílého domu omezit imigraci a podporují takzvaná azylová města, která navzdory tlaku Washingtonu poskytují pomoc uprchlíkům.

Papež podle Vatikánu Trumpa vyzval, aby se stal "mírotvůrcem". Prezident po skončení rozhovoru Františkovi slíbil, že na jeho slova nikdy nezapomene.

Podle znalců vatikánských zvyklostí bylo setkání papeže s prezidentem v úvodu chladné, zejména z Františkovy strany. Trump působil zaraženě a první stisk ruky provázely vážné tváře bez úsměvu. Po skončení půlhodinového soukromého rozhovoru si František srdečně potřásl rukou se členy Trumpova doprovodu. Oba muži si vyměnili dary.

Jednání bylo očekáváno se zájmem vzhledem k jejich poměrně ostré veřejné výměně názorů během loňské prezidentské kampaně v USA. Papež a prezident se rozcházejí v postojích k problémům migrace a ochrany životního prostředí.

František ostře kritizoval záměr Bílého domu vybudovat zeď na hranici s Mexikem a zakázat vstup do USA občanům několika muslimských zemí. Papež v této souvislosti prohlásil, že člověk pomýšlející na budování zdí místo mostů "není křesťan", což Trump označil za "nechutný" výrok.

Během kampaně se americký miliardář o Vatikánu několikrát nelichotivě zmínil. "Kdyby byl Vatikán napaden Islámským státem, což, jak víme, je jeho konečným cílem, můžu vám říct, že papež by si úpěnlivě přál, aby se Donald Trump stal prezidentem," řekl budoucí šéf Bílého domu na jednom z volebních mítinků.

Papež se po setkání s prezidentem odebral k tradiční středeční generální audienci. Trump se vydal na prohlídku svatopetrské baziliky a slavné Sixtinské kaple. Před polednem se sejde se svým italským protějškem Sergiem Mattarellou a s premiérem Paolem Gentilonim, než odletí na schůzku s evropskými státníky do Bruselu.

Greenpeace umístilo ve Vatikánu protestní nápis

Navzdory přísným bezpečnostním opatřením kvůli dnešní návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa u papeže Františka ve Vatikánu se aktivistům z hnutí Greenpeace podařilo promítnout na Svatopetrský dóm vlastní poselství. Na kupoli chrámu se objevil nápis "Planeta Země na prvním místě", informovala agentura DPA.

Heslo je odkazem na Trumpovo předvolební heslo "Amerika na prvním místě", uvedla ve svém prohlášení italská pobočka ekologického hnutí Greenpeace. Ochrana životního prostřední podle něj musí být prioritou.

Aktivistům se podařilo navzdory přísným bezpečnostním opatřením přijet s nákladním vozem až na Via della Conciliazione, která vede na Svatopetrské náměstí a promítnout pomocí silných světlometů nápis na kupoli chrámu svatého Petra. Policisté akci přerušili až zhruba po deseti minutách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)