Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Francouzští protestanté si do svého čela zvolili ženu

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 27. května 2017 17:55
Francouzští protestanté si do svého čela zvolili ženu

Emmanuelle Seyboldtová
Autor: Wikipedia / Creative commons

Lille - Emmanuelle Seyboldtová dnes jako vůbec první žena stanula v čele Francouzské spojené protestantské církve (EPUdF), ta sdružuje luterskou a reformovanou (kalvinistickou) církev. Šestačtyřicetiletou farářku z Besançonu, vybral církevní synod, který se koná v Lille na severu Francie za účasti dvou stovek delegátů.

Seyboldtová dříve působila jako duchovní v nemocnicích, vyučovala věrouku, řídila protestantský časopis či předsedala radě reformované církve na východě Francie.

„Je to pro nás radostné, ale nemá to žádný hlubší význam,“ vysvětlil agentuře AFP výběr první ženy do čela církve její předchůdce Laurent Schlumberger, který až dosud vedl církev vzniklou v roce 2012 sjednocením dvou protestanských proudů.

Více třetinu ze 450 duchovních této církve, která má ve Francii asi 250.000 věřících a tisícovku kostelů, představují ženy, které se plně mohou věnovat tomuto poslání ve Francii od roku 1965.

Zatímco ve Francii má blízko k protestantismu podle církve asi čtyři procenta Francouzů, na světě je protestantů přes půl miliardy.

Církev uplatňuje presbyterní a synodní principy. Za jedinou hlavu církve považován Ježíš Kristus, jeho autorita není delegována. V čele jednotlivých církevních obcí stojí vedle voleného faráře i volené staršovstvo, složené z osvědčených laiků. Na regionální a celostátní úrovni patří rozhodovací pravomoc kolektivním orgánům volených delegátů, nejméně z poloviny tvořenými laiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)