Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bohoslužba na břehu Labe v Lutherově Wittenbergu zakončí německý Kirchentag

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 28. května 2017 12:56
Bohoslužba na břehu Labe v Lutherově Wittenbergu zakončí německý Kirchentag

Ilustrační foto
Autor: The Lutheran World Federation

Wittberger (Německo) -

Dnes se v německém Wittenbergu koná na otevřeném prostranství na břehu Labe závěrečná bohoslužba německého evangelického Kirchentagu. Očekává se účast až několika set tisíc lidí. Řada návštevníků se v neděli ráno do města přesunula z Berlína, včetně dvou autobusů vypravených na Kirchentag ekumenickou radou církví z České republiky. Po celém Berlíně a souběžně i ve Wittenbergu probíhají církevní dny již od středy. 

Právě v tomto městě totiž teolog a kazatel vyvěsil na vrata kostela 31. října 1517 svých 95 tezí, které se staly základem pro reformu církve. Německo tedy letos slaví pětisté výročí začátku reformace a Wittenberg si toto výročí přípomíná.

Jakmile návštěvník vystoupí na nádraží, přivítá ho obrovská obdélníková skulptura nazvaná Lutherův překlad Bible. Ve městě se také koná výstava u příležitosti tohoto výročí. Luther se narodil 10. listopadu 1483 v Eislebenu. Ve Wittenbergu se usadil v roce 1511 a žil tu se svou ženou a šesti dětmi až do své smrti v roce 1546.

Luther otřásl koncepcí spásy tím, že tvrdil, že věřící bude spasen pouze Boží milostí, nikoli tehdy rozšířeným kupováním odpustků, jimiž si mohl zajistit odpuštění hříchů. Jméno teologa bylo ale později spojeno i s jednou z nejtemnějších stránek německé historie. Protože kritizoval ve svých spisech židovství, využívala jej nacistická ideologie.

Město také podle ČTK ovládli i prodejcí suvenýrů. Ve výkladech v centru města si může návštevník vybrat: mají tu Lutherova plyšová zvířátka, Lutherovy paštiky, Lutherovy koláče... A když se zeptáte Uwe Bechmanna, který prodává Lutherovy párky s černým chlebem a hořčicí, jakou má souvislost to, co prodává, s teologem, odpovídá: "Luther je miloval, podívejte se, jaký měl pupek." Výrobce hraček Playmobil nedávno uvedl na trh postavu otce reformace s biblí v ruce. Společnost ujišťuje, že jde nejvíce ze všech na odbyt a že překonala Dartha Vadera. "Poněkud se pod vším tím ztrácí Lutherův duch," přiznává majitelka obchodu s hračkami Kathrin Seligerová.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)