Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dánsko zrušilo zákon proti rouhání, končí tím i proces s paličem koránu

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 3. června 2017 14:51
Dánsko zrušilo zákon proti rouhání, končí tím i proces s paličem koránu

Dánská vlajka
Autor: Pixabay.com / Creative commons

Kodaň - Dánský parlament v pátek zrušil staletý a málo využívaný zákon proti náboženskému rouhání. Skončí tak proces proti muži, jenž před dvěma lety spálil korán. Postižitelné ale zůstávají výroky a činy, které ohrožují nebo ponižují skupiny osob kvůli jejich vyznání. Ze 101 přítomných poslanců hlasovalo pro zrušení zákona 74.

Převážně protestantské, avšak přísně sekulární Dánsko bylo jedinou skandinávskou zemí, která měla zákon proti blasfemii. Ten umožňoval za veřejné tupení či zesměšňování náboženství uložit až čtyřměsíční trest vězení nebo peněžitou pokutu.

Poslanci podporující zrušení zákona „nevěří, že mají existovat zvláštní pravidla chránící náboženství,“ uvedl parlament na svém webu. „Náboženství nesmí diktovat, co je povolené a co zakázané říkat veřejně," citoval The Guardian poslance, jenž zrušení zákona navrhl. 

Normu poprvé zavedl do „Dánského zákoníku“ (Danske Lov) v roce 1683 tehdejší dánský a norský král Kristián V. Současnou podobu získal zákon v roce 1866, úřady ho však využívaly jen zcela výjimečně. Naposledy byl na jejím základě letos v únoru obžalován 42letý muž, který na facebooku v prosinci 2015 zveřejnil video, jak na své zahradě pálí Korán.

V roce 1971 byli na základě tohoto zákona obviněni dva zaměstnanci veřejnoprávního rozhlasu za odvysílání písně Ham gud (Øjet) o sexualním životě ženy a jejím odmítnutí božské morální postavy, která zesměšňovala křesťanství. Soud ale tehdy vynesl osvobozující rozsudek. V roce 1946 dostal pokutu dva lidé, muž převlečený za duchovního  tehdy na maškarním bále prováděl falešný křest panenky. V roce 1938 usvědčil soud z rouhání čtyři osoby, které vylepovaly antisemitské plakáty.

Zákon se stal předmětem veřejné debaty také v roce 2006, kdy státní zastupitelství odmítlo vznést obžalobu v souvislosti s uveřejněním karikatur islámského proroka Mohameda v největším dánském deníku Jyllands-Posten. Tyto karikatury přitom vyvolaly protesty muslimů po celém světě a Saúdská Arábie kvůli nim odvolala svého velvyslance v Dánsku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)