Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

K Noci kostelů se po svém připojí i kvakeři. Pořádají Noc bez kostelů

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 8. června 2017 23:41
K Noci kostelů se po svém připojí i kvakeři. Pořádají Noc bez kostelů

Ilustrační foto: Bible v kostele
Autor: Daniel Bartoň / Christnet.eu

Praha -

K připravované Noci kostelů se po svém postavili čeští kvakeři a uspořádají Noc bez kostelů. K akci, při níž se večer otevírají křesťanské kostely, chrámy a modlitebny, se chtěli připojit, nejsou však v Česku státem registrovanou církví. Noc kvakerů se uskuteční 9. června v jejich centru v Kateřinské ulici, na programu budou krátké přednášky a diskuse proložené kvakerskými písněmi a gospely. ČTK o tom informovala Glena Rauerová.

Kvakeři se rozhodli uspořádat večer s pozměněným názvem, který současně lépe vystihuje jejich přesvědčení, uvedla. Noc bez kostelů ale podle ní není odmítáním církví nebo sakrálních staveb, má spíš zdůraznit osobní charakter víry, který je pro kvakery typický.

"Jedna z tezí Noci kostelů dohodnutých společně s hlavním pořadatelem a nositelem myšlenky Noci kostelů v Rakousku však v této věci jasně stanovuje, že ´Spolu s katolickou církví se jí zúčastní křesťanské církve, které jsou zařazeny v Ekumenické radě církví ČR´," sdělila ČTK Martina Jandlová z brněnského biskupství.

Noc kostelů kromě případného setkání s vírou je především možností navštívit kostely a další budovy, kam se křesťané pro setkání s Bohem uchylují. Kvakeři však neuznávají ani přílišnou institucionalizaci víry, ale ani její navázání na kostely a chrámy.

"Nehledejte v budově s věží to, co máte ve svém srdci," citovala Rauerová slova zakladatele hnutí George Foxe, který žil v 17. století v Anglii. V jeho stopách se vydali další a v současné době je kvakerů v celém světe asi 400.000. V České republice žije několik desítek kvakerů, kteří se scházejí k bohoslužebným setkáním v Praze a v Plzni.

Kvakeři nemají centrální věrouku a většinou ani kněze, vycházejí ze zásady, že všichni jsou si rovni, a charakteristické jsou pro ně tiché bohoslužby, na kterých může promluvit každý, kdo k tomu cítí pohnutí. Protože kladou důraz na osobní zodpovědnost, je mezi nimi současně i mnoho aktivistů, stáli u vzniku organizací jako Greenpeace nebo Amnesty International a v roce roce 1947 byli oceněni Nobelovou cenou míru.

Návštěvníci Noci bez kostelů budou mít možnost se osobně seznámit nejen s českými kvakery, ale také s projekty, kterými v současnosti žijí: Filosofie pro děti, Hunger Project, Stezka míru a podpora osamělých rodičů. Budou mít navíc možnost přihlásit svůj vlastní veřejně prospěšný projekt a získat pro něj podporu z prostředků Bader Philantropies. První Noc bez kostelů uzavře společná meditace.

V noci z pátku na sobotu se v České republice otevřou kostely již podeváté, připraveno jich je na 1500. Zájem lidí o tuto akci je veliký, loni celkem přišlo na půl milionu lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)