Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tomáš Halík převzal cenu Papežské rady pro kulturu

Kultura / juml / red. / 12. června 2017 19:01
Tomáš Halík převzal cenu Papežské rady pro kulturu

Kněz, teolog a religionista Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie
Autor: Halik.cz

Kielce (Polsko) - Český teolog, filozof a spisovatel Tomáš Halík  převzal dnes v Polsku cenu Uměním k Bohu (Per artem ad Deum), kterou každoročně uděluje Papežská rada pro kulturu za podporu dialogu mezi kulturami. Informovala o tom Česká křesťanská akademie.

Toto ocenění „vatikánského ministerstva kultury“ se tradičně uděluje během festivalu Sacroexpo v polském městě Kielce.  V minulosti je obdrželi například režisér Krzysztof Zanussi či skladatelé Krzysztof Penderecki a Arvo Pärt.

Halík převezme ocenění podle laudatia za "svědectví opravdové víry, za svou účast na životě společnosti a veřejná stanoviska proti rasové diskriminaci". Spolu s ním byli vyznamenáni polský astronom a teolog Michael Heller a německá umělkyně Claudia Henzlerová.

V přednášce s názvem „Rozeznávat znamení doby“ Halík vyzval představitele církve, aby nepodporovali autoritativní, populistické  a nacionalistické režimy v postkomunistickém světě, které omezují demokratické svobody.  

Zároveň proběhne na zmíněném festivalu prezentace polského vydání nové knihy Tomáš Halíka o ateismu, kterou napsal společně se známým německým autorem duchovní literatury Anselmem Grünem. Tato kniha vyšla česky minulý týden pod názvem „Svět bez Boha. Ateismus jako druh náboženské zkušenosti“ v Nakladatelství Lidové noviny.

V Polsku Halíkovi vyšlo 13 knih a získal  zde řadu ocenění včetně rytířského kříže Řádu za zásluhy od  polského prezidenta v roce 2012. 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)