Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež jmenoval pět nových kardinálů ze čtyř kontinentů

Ze světa / juml / ČTK / 29. června 2017 10:49
Papež jmenoval pět nových kardinálů ze čtyř kontinentů

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František včera jmenoval pět nových kardinálů. Kromě duchovních ze Španělska a Švédska se jimi stali také římskokatoličtí hodnostáři ze tří mimoevropských zemí - Mali, Laosu a Salvadoru, informovala agentura AFP. Kardinálové jsou papežovými nejbližšími poradci a ti, kterým je méně než 80 let, se mohou účastnit se konkláve, tedy volby hlavy katolické církve.

Novými kardinály se stali barcelonský arcibiskup Juan José Omella, stockholmský biskup Anders Arborelius, apoštolský vikář Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun z Laosu, malijský arcibiskup Jean Zerbo a salvadorský biskup Gregorio Rosa Chávez. Zerbo, Mangkhanekhoun, Rosa Chávez a Arborelius jsou prvními kardinály ze svých zemí. V Mali, Laosu i Švédsku jsou katolíci menšinou.

Slavnostní ceremonie se konala ve Svatopetrském chrámu. Po jejím skončení papež František spolu s novými kardinály navštívil emeritního papeže Benedikta XVI.

Jmenování kardinálů patří k nejdůležitějším papežovým pravomocem; díky němu má možnost ovlivnit i volbu svého nástupce. Ode dneška má katolická církev 225 kardinálů, 121 jich má právo volit nového papeže. Volby, při které byl vybrán papež František, se během konkláve v roce 2013 zúčastnilo 115 kardinálů.

Česká republika má nyní ve sboru kardinálů jediného zástupce - pražského arcibiskupa Dominika Duku.

 

Více o nových kardinálech viz starší článek magazínu Christnet.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)