Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věřící vypustili 240 balonků na počest výročí brněnské diecéze

Kraje: Jihomoravský / juml / ČTK / 29. června 2017 17:37
Věřící vypustili 240 balonků na počest výročí brněnské diecéze

Biskup Vojtěch Cikrle
Autor: Wikipedia.org / Josef Plch / Wikimedia Commons

Brno - Mrak modrých, bílých, žlutých a červených balonků dnes na pár vteřin zaclonil slunce nad brněnskou katedrálou. Lidé je vypustili na oslavu 240. výročí vzniku brněnské diecéze. Každý z balonků je podle biskupa Vojtěcha Cikrleho pro věřící formou poděkování Bohu.

Balonků bylo právě tolik, kolik má diecéze let. Rozdělili si je petrovští farníci, žáci a učitelé Biskupského gymnázia i děti z mateřských školek. Vypustili je na pokyn biskupa při vyzvánění zvonů v 11:00, tedy v takzvané brněnské poledne. Díky silnému větru rychle zmizely v dálce.

Balonky jsou z materiálu, který se ekologicky rozloží, uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová. Na vypouštění balonků se biskupství muselo domluvit s řízením letového provozu na tuřanském letišti.

Ještě v době vlády Marie Terezie byla na Moravě jediná diecéze se sídlem v Olomouci. Patřila mezi největší a nejrozsáhlejší v celém tehdejším mocnářství, měla 525 farností. Papež Pius VI. proto 5. prosince 1777 vydal zvláštní bulu, kterou povýšil olomoucké biskupství na arcibiskupství a nově založil podřízené biskupství brněnské.

Prvním brněnským biskupem se stal hrabě Matyáš František Chorinský z Ledské, dosavadní probošt brněnské kapituly a pomocný biskup olomoucký. V roce 1990 na biskupský stolec, předchozích 18 let neobsazený, usedl Vojtěch Cikrle. Je 13. sídelním biskupem brněnské diecéze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)