Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolíci a většina protestantů se shodují na účení o ospravedlnění. Připojí se i reformovaní

Ze světa / kir / radiovaticana.cz / 4. července 2017 14:03
Katolíci a většina protestantů se shodují na účení o ospravedlnění. Připojí se i reformovaní

Ilustrační foto: interiér reformované katedrály v Ženevě - centru kalvínské reformace
Autor: wikipedie.org / Leandro Neumann Ciuffo / Wikipedie Commons

Vatikán/Wittenberg -

Světové společenství reformovaných církví připojí svůj podpis ke Společnému prohlášení k nauce o ospravedlnění, informuje česká sekce radia Vatikán. Ceremonie, považovaná za důležitý krok směřující k jednotě křesťanů, se odehraje tuto středu (5. července) v německém Wittenbergu. Deklaraci v roce 1999 stvrdili podpisem zástupci katolické a luteránské církve a v roce 2006 se k ní připojili také metodisté. Vatikánskou delegaci do Wittenbergu povede biskup Brian Farrell, sekretář Papežské rady pro jednotu křesťanů. 

„Jedním z hlavních problémů v 16. století bylo teologické a duchovní chápání toho, jak se spása přinesená Kristem uskutečňuje v životě člověka. Bylo to předmětem mnoha sporů, které můžeme zjednodušit jako spor o to, zda jsme spaseni skrze milost nebo skrze dobré skutky. V rámci ekumenického procesu jsme my, katolíci, s luterány a později také s metodisty, dospěli k závěru, že tento problém chápeme stejným způsobem: že totiž jsme spaseni skrze milost, ale že to zároveň vyžaduje, abychom prokazovali svůj vztah k Bohu v dobrých skutcích", uvedl pro server radiovaticana.cz biskup Farrell.

A dodal, že se nyní  další reformované církve, kterých je na světě velmi mnoho, po určitém rozlišovacím procesu rozhodly, k tomuto zásadnímu učení připojí. Katolická církev a většina historických protestantských církví se tak nyní na tomto zásadně důležitém učení shodují. Reformované církve při této příležitosti chtějí položit zvláštní důraz také na otázku spravedlnosti a jejího vztahu k ospravedlnění.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)