Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež podpořil myšlenku blahořečení matematika Pascala

Ze světa / kir / ČTK / 8. července 2017 19:31
Papež podpořil myšlenku blahořečení matematika Pascala

Kopie obrazu Blaise Pascala (1691)
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Řím -

Papež František dnes podpořil myšlenku blahořečení francouzského matematika, fyzika a náboženského myslitele Blaise Pascala, který zemřel před 355 lety. Pascal byl hluboce věřící, ale ve své době v 17. století ostře kritizoval jezuity, upozornila agentura AFP.

"Já si myslím, že si zaslouží blahořečení. Mám v plánu zažádat o zahájení potřebné procedury a o stanovisko vatikánských orgánů pověřených těmito otázkami," sdělil papež v rozhovoru v italském deníku La Repubblica. Pascal byl mužem mnoha talentů - byl mimo jiné tvůrcem jednoho z nejstarších mechanických počítačů, formuloval zákon týkající se šíření tlaku v kapalinách a v neposlední řadě se věnoval obhajobě křesťanství.

Proslulá je takzvaná Pascalova sázka, tedy myšlenková konstrukce obhajující praktickou užitečnost náboženství. Pascal tvrdil, že je výhodnější být věřícím, protože existuje-li Bůh, může věřící člověk jen získat. Naproti tomu v případě, že Bůh neexistuje, nemá co ztratit.

Blahořečení, neboli beatifikace, je formální akt, při němž je určitý člověk prohlášen za blahoslaveného. Je druhým stupněm kanonizačního procesu a předpokladem pro blahořečení je ukončené beatifikační řízení a jeden doložený zázrak. Základním předpokladem pro zahájení beatifikačního procesu je pověst svatosti či mučednictví, tedy mínění, že zemřelá osoba žila svatým životem, nebo zemřela mučednickou smrtí.

Blahořečení je v římskokatolické církvi krokem před svatořečením, tedy prohlášením za svatého. Pro svatořečení je třeba doložení dalšího zázraku, který se stal po blahořečení. Na rozdíl od svatých se blahoslaveným nezasvěcují kostely.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)